Tic-Tac. Începe judecata în dosarul Tel Drum

Tribunalul Bucureşti a dat undă verde începerii procesului în care Tel Drum şi trei dintre directorii companiei au fost trimişi în judecată pentru deturnare de fonduri europene.
Justiţia
Justiţia (Captură web)

În timp ce Liviu Dragnea se luptă cu Comisia Europeană cu speranţa anulării raportului OLAF, Tribunalul Bucureşti a dispus, vineri, începerea judecării pe fond în dosarul în care compania Tel Drum şi trei reprezentanţi ai acesteia, printre care Petre Pitiş, au fost trimişi în judecată de procurorii DNA pentru fraude cu fonduri europene.

„Constată legalitatea sesizării instanţei cu rechizitoriu, a administrării probelor şi a efectuării actelor de urmărire penală. Dispune începerea judecăţii cauzei privind pe inculpaţii Pitiş Petre, Neda Florea, Vişan Mircea, SC Tel Drum SA, Ion Florian, SC WFA Impex SRL. Cu drept de contestaţie în 3 zile de la comunicare”, se arată în decizia tribunalului citată de Digi24.ro.

SC Tel Drum SA, Petre Pitiş şi Mircea Vişan, ca reprezentanţi ai companiei, au fost trimişi în judecată în decembrie 2017 pentru folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, cu consecinţe deosebit de grave.

La DNA se află în anchetă încă o parte a dosarului „Tel Drum”, în care preşedintele PSD, Liviu Dragnea, este urmărit penal de procurorii anticorupţie pentru constituire de grup infracţional, abuz în serviciu cu obţinere de foloase pentru sine sau pentru altul şi două infracţiuni de folosire sau prezentare cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene, fapte comise în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Teleorman. Dosarul a fost deschis în urma unei sesizări a OLAF, care a recomandat statului român recuperarea prejudiciului. Prejudiciul în această cauză este de 30 de milioane de lei prin abuz în serviciu şi de 20 de milioane de euro prin fraudarea fondurilor europene.

Potrivit DNA, grupul infracţional constituit de Dragnea, format din funcţionari ai instituţiilor din administraţia publică şi oameni de afaceri, "acţionează şi în prezent".

Reamintim în context că liderul PSD, Liviu Dragnea, a dat în judecată Comisia Europeană la Curtea de Justiţie a UE, relata Ziare.com, citând informaţii de pe site-ul instituţiei. Potrivit sursei citate, prin acest demers Dragnea vrea să ajungă, pe o cale colaterală, la anularea raportului OLAF care constată frauda cu fonduri europene în dosarul Tel Drum, raport care a dus la inculparea sa de către DNA în respectivul dosar.

Conform site-ului Tribunalului UE, dosarul Dragnea v Commission Case T 738/18 a fost înregistrat pe data de 11.12.2018.

Surse de la Luxemburg au explicat pentru Ziare.com că Liviu Dragnea nu mai putea să atace raportul OLAF, căci acesta ieşise demult din termen. În consecinţă, a ales o cale indirectă, adică atacă răspunsul negativ primit de la Comisia Europeană la o plângere pe care a făcut-o în privinţa Raportului OLAF.

"Într-o acţiune de 40 de pagini, Liviu Dragnea acuză faptul că OLAF nu i-ar fi respectat dreptul de a fi audiat, prezumţia de nevinovăţie cu ocazia realizării raportului, care ar fi fost întocmit cu încălcarea regulilor de bună administrare a justiţiei.

Dragnea este asistat de avocaţii Bernard O'Connor şi Sebastien Gubel. Jurişti consultaţi de Ziare.com afirmă că acţiunea lui Liviu Dragnea împotriva CE este evident inadmisibilă şi reflectă o mare disperare: "Dragnea crede că la Tribunalul UE este ca la CCR", mai arată sursa citată.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne