Tillerson: SUA ia în considerare sancţiuni suplimentare împotriva ruşilor

Secretarul de Stat american Rex Tillerson
Secretarul de Stat american Rex Tillerson (Win McNamee / Getty Images)

Secretarul de stat american Rex Tillerson a declarat că SUA ia în considerare aplicarea de sancţiuni suplimentare împotriva unor cetăţeni ruşi, pe fondul unor critici bipartizane pentru faptul că administraţia Trump a întârziat să aplice o lege privind înăsprirea restricţiilor impuse Moscovei.

“Am luat măsuri care au prevenit deja un anumit număr de vânzări militare ruseşti” ca urmare a noii legi, a precizat Tillerson în timpul unui interviu acordat emisiunii 60 Minutes de la CBS.

“Şi evaluăm şi alte persoane pentru o posibilă sancţionare”, a adăugat oficialul american.

Congresul SUA a votat în mod covârşitor în favoarea legii privind Contracararea adversarilor Americii prin intermediul sancţiunilor, care a cimentat penalizările existente aplicate Rusiei şi care prevede ca administraţia Trump să obţină permisiunea Congresului pentru a le ridica.

Proiectul de lege a fost semnat cu ezitare de către preşedintele Donald Trump, a cărui campanie prezidenţială a inclus îmbunătăţirea relaţiilor dintre SUA şi Rusia, însă măsurile nu s-au concretizat până la expirarea termenului limită de 1 octombrie 2017.

În 14 februarie 2018, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a declarat, în cadrul unei audieri în Comisia de Finanţe a Senatului, că va emite în curând noi sancţiuni împotriva unor cetăţeni ruşi bogaţi ca răspuns la presupusul amestec al Moscovei în alegerile prezidenţiale americane din 2016. Kremlinul a negat orice interferenţă în procesul electoral.

“Lucrăm activ la acele sancţiuni. Ar trebui să le aşteptaţi în viitorul apropiat”, a afirmat Mnuchin la acea vreme.

În interviul său, Tillerson s-a referit şi la acuzaţiile privind utilizarea de arme chimice de către guvernul sirian (susţinut de Rusia) al preşedintelui Bashar al-Assad împotriva rebelilor susţinuţi de SUA în cadrul războiului civil ce durează de aproape 7 ani în ţara arabă.

Răspunzând remarcilor jurnalistei Margaret Brennan, care a condus interviul, că “au existat şase atacuri cu clor gazos în ultimele 30 de zile”, Tillerson a precizat:

“Este corect. ... Rusia are responsabilităţi speciale, din punctul nostru de vedere, din cauza angajamentelor pe care le-a făcut, şi anume de a distruge armele chimice şi de a se asigura că nu mai există niciuna”.

“Cred că singura diferenţă [faţă de administraţia precedentă a SUA] stă în consecinţe. Şi preşedintele Trump a demonstrat deja că vor exista consecinţe”.

Când a fost întrebat dacă “acţiunea militară” este încă posibilă ca răspuns la atacurile cu clor gazos, Tillerson a afirmat că “suntem fermi în privinţa cererilor noastre ca armele chimice să nu fie folosite de regulă sau normalizate ca arme în toate conflictele”.

Assad şi Rusia au negat faptul că guvernul sirian ar fi folosit arme chimice împotriva rebelilor, în ciuda unor concluzii emise de experţi, care au precizat că regimul din Damasc a desfăşurat astfel de atacuri.