Toader, despre amnistie: La minister nu există un proiect, dar suntem în An Centenar, legiuitorul poate fi generos

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a subliniat că în instituţia pe care o conduce nu se regăseşte niciun proiect privind amnistia şi graţierea şi a pasat mingea către Parlament.
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei),
Tudorel Toader(Ministrul Justitiei), (Florin Chirila/Epoch Times)

Parlamentul poate decide să fie generos în An Centenar promovând un eventual proiect privind amnistia şi graţierea, a afirmat marţi seară, la Antena 3, ministrul Tudorel Toader.

"La Ministerul Justiţiei nu există nici în discuţie, nici în dezbatere, elaborare, avizare un proiect de act normativ pe OUG referitor la amnistie şi graţiere. Suntem în anul centenar, legiuitorul ar putea fi generos din această perspectivă, în condiţiile în care există în Parlament un proiect de lege privind amnistia şi graţiere. Este vorba de o decizie juridică, de o politică penală pe care legiuitorul are deplină competenţă să o promoveze, eu nu pot să mă substitui legiuitorului", a declarat Tudorel Toader, citat de hotnews.ro.

Ministrul Justiţiei a precizat că "în istoria dreptului penal au fost relativ multe acte de clemenţă referitoare la amnistie şi eventual şi graţiere", dar "de fiecare dată legiuitorul a prevăzut condiţiile amnistiei, graţierii dar şi excepţii", în condiţiile în care "nu poţi să amnistiezi fapte să spunem grave, contra persoanelor, de violenţă domestică, sunt valori ce trebuie protejate în orice context socio-economic".

Printre aceste excepţii, Tudorel Toader a exemplificat şi cazurile de "omor, corupţie".