Todiraşcu: "Legile partidelor şi a alegerilor locale sunt antidemocratice, destabilizatoare şi neconstituţionale"

Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

Legile partidelor şi a alegerilor locale, votate recent de Senat, sunt antidemocratice, destabilizatoare şi neconstituţionale, opinează senatorul Valeriu Todiraşcu, reprezentant al partidului Noua Republică.

Potrivit senatorului, modificarea în Senat a legilor partidelor şi alegerilor locale deşi a adus unele prevederi benefice, per ansamblu reprezintă un pas înapoi pentru societate şi un real pericol pentru democraţie.

"Cetăţenii români au votat o Constituţie prin care au stabilit funcţionarea în România a unui sistem politic democratic, unde termenii demos şi kratos înseamnă puterea legitimă a poporului. În schimbul încrederii acordate politicienilor, care au jurat respectarea valorilor democraţiei şi libertăţii prevăzute în Constituţie, cetăţenii au primit un sistem politic pseudodemocratic, risipitor, abuziv şi incompetent, care a anulat multe din garanţiile prevăzute de Constituţie, prevederi constituţionale care sunt, astăzi, lipsite de efect juridic.", scrie Todiraşcu, într-un comunicat de presă remis Epoch Times.

În ceea ce priveşte legea alegerilor locale, efectele pozitive ale unor prevederi precum reintroducerea votului pe listă, alegerea preşedintelui Consiliului Judeţean de către consilieri şi nu direct de către alegător, votate de membrii Senatului sunt practic anulate de multiple alte reglementări necorespunzătoare.

Astfel, alegerea primarului într-un singur tur de scrutin şi fără stabilirea unui prag procentual permite câştigarea alegerilor de către candidatul care a obţinut mai multe voturi, chiar dacă acestea nu depăşesc 10% din total, reprezentând, eventual, 5% din votanţii circumscripţiei (în cazul în care vor concura mai mult de 10 candidaţi cu şanse aproximativ egale şi prezenţa la vot nu va depăşi 50%, cum s-a mai întâmplat), arată Todiraşcu, subliniind că, în aceste condiţii rezultatul votului nu va reprezenta, în niciun caz, voinţa populară.

"Actualii primari au multe şanse să fie realeşi pentru mai multe mandate, în continuare, chiar dacă mulţi îi acuză de corupţie şi de traseism.", acuză senatorul.

În viziunea lui Valeriu Todiraşcu, legea alegerilor locale mai cuprinde şi alte prevederi nedemocratice precum: favorizarea partidelor parlamentare care beneficiază de înscriere preferenţială pe lista de candidaţi, reglementarea inechitabilă şi ineficientă a acordării timpilor de antenă în campania electorală, incapacitatea birourilor electorale de a impune, ele însele, măsuri administrative sau sancţiuni contravenţionale pentru încălcarea legii, lipsa pârghiilor de impunere a eventualelor sancţiuni de către birourile electorale şi imposibilitatea acestora de a urmări aplicarea măsurilor adoptate.

La repartizarea mandatelor de consilieri, proiectul legislativ favorizează organizaţiile minorităţilor naţionale faţă de partidele politice şi candidaţii independenţi, în defavoarea partidelor politice şi alianţelor.

"Acest ultim aspect, face ca o viitoare lege a alegerilor locare votată de Camera Deputaţilor, fără modificarea corespunzătoare a acestor prevederi, să fie vulnerabilă de a fi declarată ca neconstituţională.", subliniază Valeriu Todiraşcu.

În ceea ce priveşte Legea partidelor politice, în urma modificărilor validate de Senat pe 22 aprilie a.c., această reduce numărul de membri fondatori necesari pentru înscrierea unui partid politic de la 25.000 la 3, fără să transpună însă concomitent prevederile imperative din Constituţie privind constituirea şi desfăşurarea activităţii partidelor în baza principiilor democratice şi ale statului de drept, aşa cum au fost ele constate prin Deciziile nr.35/1996 şi 530/2013 ale Curţii Constituţionale din România (CCR).

Tribunalul Bucureşti, cel care avizează înfiinţarea, funcţionarea şi conformarea acţiunilor şi actelor constitutive ale partidelor cu cerinţele Legii partidelor, nu are prevăzute în legea suficiente elemente cu care ar putea aprecia respectarea de către partide a cerinţelor Constituţiei cu privire la principiile democraţiei şi ale statului de drept, aşa cum este principiul separării puterilor, mai precizează senatorul, adăugând că, în astfel de circumstanţe, justiţia nu poate şi nici nu va putea preveni avizarea funcţionării unor partide nedemocratice, iar CCR va putea constata neconstituţionalitatea activităţii unor astfel de partide doar cu mare dificultate şi numai după ce activitatea nedemocratică a lor a produs efecte negative grave în societate.

Un alt efect nedorit al modificărilor operate în legea partidelor politice ar putea fi apariţia unor partide extremiste, xenofobe etc., mai arată senatorul:

"Omiterea transpunerii principiilor democratice menţionate în Constituţie, nesoluţionată în Legea partidelor votată în Senat, coroborată cu reducerea de la 25.000 la 3 a numărului de membri fondatori necesari pentru înfiinţarea unui partid, va contribui în plus la apariţia unor partide care ar putea să incite la desfiinţarea instituţiilor statului de drept, extremism, ură rasială, xenofobie, antisemitism, la violenţă sau chiar la dezmembrarea ţării.", avertizează Todiraşcu, reamintind că CCR poate cere dizolvarea unui partid doar în cazul încălcării Constituţiei, doar decât a fost sesizată în acest sens de Arcul guvernamental, adică Guvern sau Preşedinţii celor două Camere parlamentare.

"Numai Camera Deputaţilor şi CCR ar mai putea bloca acest posibil derapaj de la principiile democratice determinat de eventuala adoptare, în forma actuală, a celor două proiecte legislative care au trecut de Senat fără nicio discuţie serioasă asupra consecinţelor lor.", concluzionează Todiraşcu.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne