Todiraşcu nu scapă din ochi incompetenţa ANAF: Proiect de lege menit să îmbunătăţească colectarea confiscărilor impuse de instanţe

Senatorul Valeriu Todiraşcu
Senatorul Valeriu Todiraşcu (facebook.com)

DNA, DIICOT, precum şi toate celelalte structuri de Parchet din România confiscă sume şi bunuri provenite din infracţiuni, în valoare de zeci de milioane de euro, instanţele de judecată validează recuperarea lor, însă, când vine vremea ca aceşti bani să intre în vistieria statului, circuitul se blochează. Motivul? ANAF, instituţia responsabilă de colectarea acestora, nu îşi face treaba cum trebuie, depăşind rareori 5% din ceea ce trebuia colectat. Nemulţumit de această stare de fapt, senatorul Valeriu Todiraşcu s-a hotărât să facă ceva în privinţa asta.

Motivat şi de declaraţia procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, care se plângea recent că doar din sumele sechestrate anual de instituţie s-ar putea acoperi o treime din bugetul Sănătăţii, Todiraşcu a început să pună întrebări Ministerului Finanţelor Publice.

Răspunsul primit de la Minister este departe de a fi încurajator. În prezent, situaţia colectărilor sumelor confiscate de instanţele de judecată după ce s-a stabilit sechestrul asigurator arată o recuperare inadmisibil de mică, depăşind rareori 5%.

„Confiscările bunurilor şi sumelor de bani stabilite de instanţele de judecată se ridică la nivelul de sute de milioane de lei anual, care între anii 2010 şi primul semestru al anului 2014, au fost de 193 milioane lei din care s-a confiscat doar 18 milioane lei, iar prejudiciul se ridică la peste 192 milioane lei, adică aproape 43 milioane EUR, conform datelor comunicate de MFP", a precizat senatorul.

Cifrele comunicate de Guvern au fost de natură să-l determine pe Todiraşcu să treacă la pasul următor - plângere penală chiar la DNA care va trebui acum să verifice cauza întârzierilor şi posibilele infracţiuni comise de funcţionarii publici.

Însă doar pedepsirea acestora nu ar fi schimbat sistemul care permite acest lucru, astfel că senatorul a depus joi un proiect de lege la Senat care vizează introducerea monitorizării şi transparenţei continue a stadiului colectării şi valorificării bunurilor şi sumelor confiscate.

„Este evident că ANAF, organul responsabil legal cu colectarea sumelor şi valorificarea bunurilor confiscate în instanţă îşi îndeplineşte numai în mică măsură această însărcinare legală, pentru că nu există o evidenţă centralizată la nivelul ANAF în privinţa colectărilor şi pentru că nu există, legal, decât o comunicare de la instanţa de judecată, către instanţa de execuţie şi, de la aceasta, către ANAF, nu şi o comunicare în sens invers, un feed-back negativ de la efector către centrul de comandă, comunicare care este necesară pentru funcţionarea corectă a oricărui sistem”, a explicat Valeriu Todiraşcu.

În proiectul depus joi, senatorul propune ca organele în drept să raporteze instanţei de executare, trimestrial, stadiul demersurilor privind valorificarea bunurilor şi sumelor de bani confiscate, iar instanţele de executare să publice trimestrial, prin afişarea la sediul lor şi pe site-urile proprii, stadiul demersurilor, până la finalizarea completă a confiscărilor.

„Această propunere legislativă este menită să aducă procentul colectării cât mai aproape de 100%, prin îmbunătăţirea prevederilor Codului de Procedură Penală în sensul introducerii monitorizării şi transparenţei continue a stadiului colectării şi valorificării bunurilor şi sumelor confiscate de către instanţele de execuţie. Prin colectarea reală a sumelor confiscate de instanţe s-ar înfăptui dreptatea socială în privinţa furtului din banii publici, descurajând întreprinderea, în viitor, a unor astfel de acte antisociale”, afirmă acesta.

Somnul de voie al clasei politice

Ar trebui oare să îi deranjeze pe politicienii noştri slaba prestaţie a ANAF? Da, ar trebui. Dar Todiraşcu nu este prea încrezător în şansele proiectului său, pentru că, experienţa directă i-a arătat, că lucrurile nu merg tocmai în direcţia potrivită în actuala clasă politică.

„Conform experienţei de până acum, respingerea şi acestei iniţiativei, ca şi a tuturor celor anterioare, este aproape sigură, rămâne doar să treacă timpul şi să aflăm şi motivele, formale sau poate chiar unele obiective, sper. Cauzele sunt aceleaşi - actuala clasă politică este ruptă de societate, de interesul şi cauza cetăţenilor. Demersurile mele sunt mai degrabă pentru viitoarea generaţie de parlamentari, care va putea prelua aceste soluţii, dacă le va considera utile.

Singurii beneficiari ai acestor demersuri sunt cetăţenii, printre care şi cititorii dumneavoastră, care urmăresc şi fac comparaţia între demersurile diverşilor politicieni şi interesul lor, care va putea fi realizat doar de alte majorităţi parlamentare, calitativ diferite, care, în opinia mea, deocamdată nu se întrezăresc. Cu toate acestea, merită efortul depus, care poate contribui la masa critică necesară unei viitoare reuşite", a declarat, pentru Epoch Times, Valeriu Todiraşcu.