Tomac: Guvernul nu a construit niciun km de autostradă în 2016 şi 2017, dar măreşte acciza

Ministerul Transporturilor recunoaşte oficial că nu a construit niciun km de autostradă în 2016 şi 2017, însă acest lucru nu l-a oprit pe premierul Mihai Tudose să anunţe creşterea accizelor la combustibil, a remarcat deputatul Eugen Tomac.
Eugen Tomac
Eugen Tomac (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Guvernul Tudose măreşte accizele la motorină şi benzină, dar nu reuşeşte să contruiască 1 km de autostradă având la dispoziţie miliarde de euro din fonduri europene, a atras atenţia duminică, în cadrul unui comunicat de presă, preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac.

"Mărirea accizelor la combustibili sub pretextul finanţării construcţiei de autostrăzi este praf în ochii românilor. Orice român care a circulat pe şoselele României în această vacanţă a constatat că situaţia drumurilor s-a deteriorat faţă de anii trecuţi şi că nu există progrese în construcţia de autostrăzi. Problema nu este legată de lipsa de finanţare, atâta vreme cât România nu reuşeşte să cheltuie miliarde de euro alocate de Uniunea Europeană ţării noastre pentru acest scop", a declarat Tomac.

Liderul PMP s-a arătat convins că milioane de români doresc să ştie câţi kilometri de autostradă a construit statul anul trecut.

"Am vrut să cunosc oficial, direct de la ministrul Transporturilor, care este situaţia cu privire la lucrările de construcţii ale autostrăzilor pe teritoriul României, iar răspunsul este unul halucinant: în 2016 nu s-a construit nimic, zero. Ministrul Transporturilor recunoaşte că nici în 2017 nu s-a construit nimic, dar afirmă că, până la sfârşitul anului, ar putea să se finalizeze lucrări la 90 km de autostradă, sub rezerva soluţionării în termen a tuturor problemelor existente în contractele de execuţie", a precizat Tomac.

Potrivit deputatului, problemele sunt extrem de complexe: finalizarea procedurilor de evaluare mediu, finalizarea procedurilor de expropriere a terenurilor suplimentare şi obţinerea tuturor avizelor şi acordurilor necesare pentru emiterea autorizaţiilor de construire.

"Precizez că mai avem doar 3 luni în care se pot realiza lucrări de construcţii deoarece oricând, în luna noiembrie, acestea pot fi sistate din cauza condiţiilor meteo. Oficial sunt slabe şanse să circulăm în 2017 pe vreun nou tronson de autostradă. Nu mai vorbim de abandonul total de către PSD al proiectului de autostradă Ploieşti-Brasov sau Ploieşti-Sibiu", a subliniat Tomac.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne