Ţopăiala fiscală. Iohannis critică nedreptatea făcută de Guvern antreprenorilor

Deşi mediul de afaceri nu poate prospera decât prin politici economice responsabile, coerente, Guvernul a ales să modifice prevederi fiscale esenţiale, cu mai puţin de două luni înainte de momentul asumat al aplicării lor, a acuzat Iohannis.
Klaus Iohannis
Klaus Iohannis (Eugen Horoiu / Epoch Times România)

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, un mesaj cu ocazia celei de-a XXIV-a ediţii a Galei 'Topul Naţional al Firmelor' de la Romexpo. În cadrul mesajului, şeful statului a susţinut că este o mare nedreptate faptul că eforturile oamenilor de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate. De asemenea, preşedintele a deplâns birocraţia şi lipsa de predictibilitate, arătând că acestea frânează economia şi a opinat că economia nu poate progresa în absenţa eticii, a responsabilităţii în economie, dar nici în absenţa responsabilităţii în decizia politică.

Totodată, şeful statului a avertizat că o creşterea economică record în UE înregistrată de ţara noastră se bazează, aproape în totalitate, pe aportul consumului, în timp ce investiţiile sunt în regres.

"Dar fără investiţii nu putem spera să avem o dezvoltare sănătoasă şi sustenabilă, care să genereze prosperitate pe termen lung, nu doar pe termen scurt.

Avem serioase motive de îngrijorare din cauza reducerii investiţiilor străine directe cu aproape 20% pe primele opt luni ale anului, dar şi a reducerii investiţiilor publice, aflate într-un continuu şi pronunţat regres. Spre exemplu, cheltuielile de capital pe primele nouă luni ale anului au scăzut cu circa 20% faţă de perioada similară din 2016, ceea ce adânceşte deficitul investiţional din economie, în general.", a transmis Iohannis.

Potrivit preşedintelui, ne aflăm în faţa unui dublu paradox economic. Astfel, pe de o parte, creşterea economică record nu se reflectă şi în creşterea veniturilor la buget, care, în primele 9 luni ale anului au crescut cu mai puţin de 1% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe de altă parte, în ciuda unei puternice creşteri economice, mediul de afaceri înregistrează o serie de evoluţii nu tocmai încurajatoare, susţine Iohannis.

Astfel, în opinia preşedintelui, politicile economice nu ţin deloc pasul cu nevoile întreprinzătorilor şi ale economiei, fapt ilustrat şi de cel mai recent «Doing Business Report» al Băncii Mondiale, în care România a coborât 9 poziţii faţă de clasamentul din anul trecut. Cele mai semnificative retrogradări privesc calitatea instituţională a mediului de afaceri, cum ar fi «iniţierea unei afaceri» sau «obţinerea autorizaţiilor de construire», capitol la care s-au pierdut poziţii importante.

Este evident faptul că, într-un mediu de afaceri instabil, antreprenoriatul se luptă nu doar cu incertitudinea economică inerentă afacerilor, ci şi cu imprevizibilitatea politicilor guvernamentale. Tocmai pentru a evita un asemenea climat, pregătirea şi buna credinţă a decidenţilor politici sunt esenţiale.

Consider că este o mare nedreptate faptul că eforturile şi planurile dumneavoastră de afaceri sunt anulate de politici fiscale neinspirate, insuficient argumentate sau chiar lipsite de fundamente economice. Consider că este cazul ca aceste practici să înceteze.

Mediul de afaceri nu poate prospera decât prin politici economice responsabile, coerente, care să rezolve problemele de azi fără a genera altele mâine, poate chiar mult mai grave pe termen lung.", a adăugat preşedintele.

Şeful statului a deplâns faptul că, deşi cerinţele pentru buna funcţionare a mediului de afaceri sunt cunoscute, şi în ciuda apelurilor la nevoia de predictibilitate economică, Guvernul a ales să modifice prevederi fiscale esenţiale, cu mai puţin de două luni înainte de momentul asumat al aplicării lor.

Este inadmisibil faptul că oamenii de afaceri nu îşi pot face planurile de business tocmai din cauza politicilor fiscale confuze, instabile şi aflate parcă la discreţia exclusivă a câtorva decidenţi. De aceea am îndemnat mereu la mai multă deschidere a autorităţilor către dialog şi parteneriat. În definitiv, mediul de afaceri trebuie să fie un partener şi chiar un vector al schimbării în bine, nu victima unei schimbări cu orice preţ.", a susţinut Şeful statului.

Mesajul preşedintelui a fost prezentat de către Cosmin Marinescu, Consilier Prezidenţial - Departamentul Politici Economice şi Sociale.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne