Tort de ciocolată şi portocale: În ritmul aromelor de iarnă

Felie tort
Felie tort (Oana Moisescu / Epoch Times)

Galerie foto pe pagina originală a Epoch Times România.

Când fac un tort, rareori mă ţin cap-coadă de o reţetă. De obicei îmi place să experimentez şi combin diverse blaturi cu diverse creme pe care le întâlnesc în alte reţete, dar cărora le aduc îmbunătăţiri după gustul meu – mai scad cantităţile de zahăr, ouă şi unt, ingrediente nu prea prietenoase cu corpul nostru, folosesc întotdeauna zahăr brun şi adaug diverse arome, care să suplinească gustul dulce, oferind degustătorului o experienţă mult mai cuprinzătoare.

Cu gândul la sărbători şi la familia strânsă în jurul mesei, în experimentul pe care l-am făcut acum am încercat să combin într-o simfonie toate aromele care ne aduc aminte de bucuriile iernii: ciocolata, portocalele, nucile caramelizate şi nu în ultimul rând amestecul de mirodenii cunoscut sub numele de chai: vanilie, scorţişoară, ghimbir, cuişoare, nucşoară şi cardamom. Ca bază de plecare am folosit un blat de nucă, delicios în orice combinaţie, a cărui reţetă o am de la bunica şi o cremă de ciocolată ieftină şi spornică, pe care am aflat-o de la o mătuşă.

Cei care îndrăgesc aromele puternice orientale, care mângâie simţurile şi încălzesc inima, vor aprecia rezultatul: un gust rafinat, nu foarte dulce, cu o tentă puţin amăruie de ciocolată neagră şi coajă de portocală, un tort care valsează cu papilele gustative.

Ingrediente:

Pentru blat

5 ouă

3 linguri apă

100 gr zahăr

100 gr făină

2 linguri amidon

60 gr nuci măcinate fin

½ linguriţă bicarbonat

1 praf de sare

opţional: 1 pliculeţ zahăr vanilat şi 1-2 linguri de cacao

Pentru crema de portocale

1 ou

zeama de la o portocală (cca 80 ml)

coaja rasă de la o portocală

2 linguri amidon

50 gr zahăr

150 gr unt 80%

Pentru crema de ciocolată

4 liguri cacao

2 linguri amidon

50 gr zahăr

50 grame ciocolată neagră

mirodenii: 1 zahăr vanilat, 1 vf. linguriţă cuişoare măcinate, 1 vf. lgţ cardamom măcinat, un praf de nucşoară, ¼ lgţ ghimbir, 1 lgţ scorţişoară (cantităţile se mai pot regla după gust)

50 ml cafea sau ness

200 ml apă sau lapte (cu lapte crema va ieşi mai deschisă la culoare)

Cei care îndrăgesc aromele puternice orientale, care mângâie simţurile şi încălzesc inima, vor aprecia rezultatul

100 gr unt 80%

Pentru sirop

500 ml apă

zeama de la o portocală

3 linguri de miere (sau zahăr după gust)

Pentru ornat

Nuci caramelizate

Felii de portocală

Ciocolată răzuită

Modul de preparare

Prepararea blatului

Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Gălbenuşurile şi trei linguri de apă se freacă bine cu zahărul apoi se încorporează făina amestecată cu amidonul şi bicarbonatul. Opţional se adaugă un pliculeţ de zahăr vanilat şi una, două linguri de cacao. Separat albuşurile cu un praf de sare se bat până obţinem o spumă tare care se combină cu nuca măcinată fin. Spuma de albuşuri cu nucă se încorporează apoi cu o spatulă în compoziţia cu făină, amestecând uşor de jos în sus în aşa fel încât albuşurile să nu îşi piardă complet consistenţa spumoasă. Compoziţia se toarnă într-o formă de tort tapetată cu hârtie de copt şi se coace în cuptorul încălzit la 200 C timp de 30-35 minute. Blatul este copt atunci când scobitoarea înfiptă în el iese uscată. Scoateţi blatul din formă şi lăsaţi-l să se răcească pe un grătar.

Prepararea cremei de portocale

Se pun într-o crăticioară oul, zeama şi coaja de portocală şi zahărul. Se amestecă puţin compoziţia cu telul apoi se adaugă amidonul şi 75 gr unt.

Crăticioara se pune pe foc foarte mic (sau pe baie de aburi), amestecând continuu compoziţia cu un tel, până se îngroaşă. Compoziţia nu trebuie să fiarbă cu bolboci ci doar să fie foarte fierbinte.

Dacă vi se pare că nu aveţi suficient lichid pentru ca amidonul să tragă şi să se fiarbă bine, mai completaţi cu puţin lapte sau apă (1-2 linguri după nevoie).

Crema este gata când are o textură fină şi nu se mai simte făinoasă la gust (din cauza amidonului nefiert suficient). Lăsaţi crema să se răcorească puţin apoi adăugaţi restul de unt, bătând bine până se încorporează complet.

Puneţi-o la frigider pentru a se întări puţin, înainte de a monta tortul. Crema se împarte în trei părţi: două treimi se folosesc la umplut, iar o treime se păstrează pentru ornat.

Prepararea cremei de ciocolată

Se face tot pe foc mic (sau pe baie de aburi). Amestecaţi într-o crăticioară cacaua, amidonul, zahărul şi mirodeniile cu 50 ml cafea şi 200 ml apă sau lapte. Adăugaţi şi bucăţile de ciocolată şi puneţi pe foc. Compoziţia se bate continuu cu telul în formă de pară, la fel ca la crema de portocale, până se îngroaşă şi nu se mai simte gustul făinos. După ce s-a răcorit se adaugă untul şi se dă la frigider. Două treimi din cremă se vor folosi în interiorul tortului, restul pastrandu-se pentru ornat.

Montarea tortului

Blatul se taie pe înălţime în trei foi de blat.

Ingredientele pentru sirop se dau într-un clocot şi se lasă să se răcească complet.

Prima foaie de blat se însiropează şi se unge cu 2/3 din crema de ciocolată. Peste cremă se aşează a doua foaie de blat care se însiropează şi se unge cu 2/3 din crema de portocale. Tăiaţi o portocală în bucăţele mici şi repartizaţi-le egal pe acest etaj. Deasupra se pune şi a treia foaie de blat care se însiropează.

Tortul se îmbracă, pe deasupra şi pe lateral, o jumătate cu crema de ciocolată rămasă, iar cealaltă jumătate cu restul de cremă de portocale. Pentru cei mai îndemânatici, pe partea de deasupra se poate face un model care să amintească de simbolul Yin-Yang.

Lateralele se presară cu nuci caramelizate pentru un efect de crantz, iar pe deasupra se decorează cu felii de portocală şi ciocolată răzuită.

Se dă la frigider câteva ore înainte de a fi servit pentru ca aromele să se tragă bine una în alta.

Poftă bună şi Sărbători Fericite!