Tort de Valentine şi Dragobete în două variante: Inimioare din tort de zahăr ars cu pandişpan şi ciocolată(II)

Inimioare din cremă de zahăr ars
Inimioare din cremă de zahăr ars (Maria Matyiku / Epoch Times)

Mai jos vă prezentăm o reţetă de inimioare din tort de zahăr ars cu pandişpan, fructe asortate şi glazură de ciocolată, într-o variantă romantică şi deosebit de apetisantă.

Ingrediente:

Pentru caramelizat:

8 linguri de zahăr tos

Pentru blat este nevoie de următoarele:

4 ouă,
4 linguri (80 g) de zahăr,
4 linguri (80 g) de făină,
1 lingură de unt,
1 praf de sare,

2 linguriţe de coajă de portocală rasă,
½ linguriţă praf de copt

Opţional se poate adăuga bucăţele de zmeură proaspătă sau congelată sau alte fructe. Combinaţia dintre textura fină a cremei de zahăr ars şi aroma fructului aduce o senzaţie deosebită de savoare şi prospeţime.

Pentru crema de zahăr ars se folosesc:
10 ouă,
10 linguri (200g) de zahăr,
1 litru de lapte,
2 pliculeţe de vanilie,

Pentru glazura de ciocolată:

100 g ciocolată de menaj,
2 linguri de unt

Modul de preparare:

Mai întâi, într-o cratiţă de mărime medie şi nu prea adâncă (care merge la cuptor), se caramelizează cele 8 linguri de zahăr.

Zahărul se arde la foc mic, cu grijă să nu se închidă prea tare la culoare, pentru că va deveni amar la gust.

După topirea zahărului, se ia cratiţa de pe foc şi se răsuceşte, înclinând-o în toate părţile, în aşa fel încât pereţii vasului să se îmbrace în caramelul fierbinte până la o anumită înălţime de aproximativ 5-6 cm.

Se separă ouăle pentru blat, iar albuşurile se bat spumă până când spuma se întăreşte bine. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adaugă untul topit şi praful de sare, iar la sfârşit se adaugă treptat cele 4 linguri de făină şi spumă, amestecând cu mişcări circulare, de jos în sus, până când se încorporează uniform.

Compoziţia de blat se toarnă în cratiţa cu pereţii acoperiţi cu zahăr ars şi se nivelează. Deasupra se pun bucăţelele de zmeură sau alte fructe.

Pentru cremă, se bat lejer toate ingredientele cu un tel în formă de pară, având grijă să nu se facă spumă deasupra când se amestecă. Nu e nevoie ca zahărul să se dizolve.

Se toarnă cu grijă compoziţia pentru cremă, prelingându-se pe peretele interior al cratiţei cu zahăr ars, astfel încât lichidul să pătrundă încet sub blat. Blatul, fiind mai uşor datorită spumei, se va ridica deasupra şi va pluti peste crema fluidă.

În cuptorul încins la 180 de grade, se pune mai întâi o tavă în care se toarnă un litru de apă fierbinte. Apa are rolul de a menţine textura cremei fine şi untoase, evitând astfel formarea găurilor şi deci a aspectului spongios.

Cratiţa se pune în tavă pregătită cu apă şi se coace în cuptor timp de 50- 55 de minute. În timpul coacerii, blatul se va ridica singur deasupra cremei iar fructele vor sta la mijloc între cremă şi blat. După trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor şi se verifică dacă crema e bine închegată, încercând să o desprindem de pe pereţii cratiţei. Când nu e gata, se poate observa lichid alb la bază. În acest caz se pune din nou la cuptor şi se încearcă din nou după 5-10 minute. Normal, ar trebui să fie gata după 50 minute, dar depinde mult de cuptor.

Se acoperă cratiţa cu un platou (puţin adânc să fie loc pentru sirop) şi se răstoarnă printr-o mişcare rapidă. Când tortul e gata şi se răstoarnă, blatul va fi poziţionat la baza tortului. Se lasă să se răcească, fără a ridica cratiţa, până când ajunge la temperatura camerei. Se dă apoi la frigider, tot acoperit, pentru câteva ore.

După ce s-a răcit, se scoate cratiţa de pe tort. Din blatul de cremă se decupează forme de inimioare de diferite mărimi. Inimioarele se glazurează cu un strat de ciocolată topită pe aburi, în care se adaugă 2 linguri de unt. Se ornează cu fructe, bombonele sau frişca.

Sperăm să savuraţi cu plăcere inimioarele, sunt deosebit de fine şi aromate!