Tort de Valentine şi Dragobete în două variante: Reţeta clasică de tort de zahăr ars cu pandişpan şi ciocolată(I)

Tort cu cremă de zahăr ars şi ciocolată
Tort cu cremă de zahăr ars şi ciocolată (Maria Matyiku / Epoch Times)

Februarie este luna în care sărbătorim iubirea, începutul primăverii şi reînvierea naturii. Este o lună marcată de două mari sărbători dedicate iubirii: ziua de Valentine pe 14 februarie şi Dragobetele, pe 24 februarie. Ziua de Valentine - numită ziua îndrăgostiţilor în occident e o zi specială, în care oamenii petrec clipe plăcute alături de cei dragi, reînnoindu-şi jurămintele de dragoste. Venită din negura timpurilor, de pe vremea geto-dacilor, Dragobetele este varianta românească tradiţională a sărbătorii iubirii, zi în care satele răsunau de veselia tinerilor. Îmbrăcaţi în haine de sărbătoare, aceştia se strângeau în grupuri şi transformau această zi într-o adevărată petrecere cu mâncare şi băutură, celebrând împreună iubirea şi bucuriile naturii.

Sunt zilele din an în care oamenii îşi fac mici atenţii în numele iubirii şi îşi doresc acel ceva mai special. Printre idei şi sugestii un loc aparte îl ocupă dulciurile. Pe lângă flori şi şampanie, un cadou cu ciocolată, eterna expresie a pasiunii şi iubirii, capturează cu siguranţă inimile celor dragi.

Mai jos vă prezentăm o reţetă de tort de zahăr ars cu pandişpan, fructe asortate şi glazură de ciocolată, în două variante la fel de apetisante: clasică şi romantică (în a doua parte a articolului).

Ingrediente:

Pentru caramelizat:

8 linguri de zahăr tos

Pentru blat este nevoie de următoarele:

4 ouă,
4 linguri (80 g) de zahăr,
4 linguri (80 g) de făină,
1 lingură de unt,
1 praf de sare,
½ linguriţă praf de copt

Opţional se poate adăuga felii subţiri din pulpă de piersici sau caise din compot. Combinaţia dintre textura fină a cremei de zahăr ars şi aroma fructului aduce o senzaţie deosebită de savoare şi prospeţime.

Pentru crema de zahăr ars se folosesc:
10 ouă,
10 linguri (200g) de zahăr,
1 litru de lapte,
2 pliculeţe de vanilie,

Pentru glazura de ciocolată:

100 g ciocolată de menaj,
1 lingură de unt,
2 linguri de frişcă lichidă

Modul de preparare:

Mai întâi, într-o cratiţă de mărime medie şi nu prea adâncă (care merge la cuptor), se caramelizează cele 8 linguri de zahăr.

Zahărul se arde la foc mic, cu grijă să nu se închidă prea tare la culoare, pentru că va deveni amar la gust.

După topirea zahărului, se ia cratiţa de pe foc şi se răsuceşte, înclinând-o în toate părţile, în aşa fel încât pereţii vasului să se îmbrace în caramelul fierbinte până la o anumită înălţime de aproximativ 5-6 cm.

Se separă ouăle pentru blat, iar albuşurile se bat spumă până când spuma se întăreşte bine. Gălbenuşurile se freacă cu zahărul, se adaugă untul topit şi praful de sare, iar la sfârşit se adaugă treptat cele 4 linguri de făină şi spumă, amestecând cu mişcări circulare, de jos în sus, până când se încorporează uniform.

Compoziţia de blat se toarnă în cratiţa cu pereţii acoperiţi cu zahăr ars şi se nivelează. Deasupra se pun feliile subţiri de fructe.

Pentru cremă, se bat lejer toate ingredientele cu un tel în formă de pară, având grijă să nu se facă spumă deasupra când se amestecă. Nu e nevoie ca zahărul să se dizolve.

Se toarnă cu grijă compoziţia pentru cremă, prelingându-se pe peretele interior al cratiţei cu zahăr ars, astfel încât lichidul să pătrundă încet sub blat. Blatul, fiind mai uşor datorită spumei, se va ridica deasupra şi va pluti peste crema fluidă.

În cuptorul încins la 180 de grade, se pune mai întâi o tavă în care se toarnă un litru de apă fierbinte. Apa are rolul de a menţine textura cremei fine şi untoase, evitând astfel formarea găurilor şi deci a aspectului spongios.

Cratiţa se pune în tavă pregătită cu apă şi se coace în cuptor timp de 50- 55 de minute. În timpul coacerii, blatul se va ridica singur deasupra cremei iar fructele vor sta la mijloc între cremă şi blat. După trecerea acestui timp, se scoate tortul din cuptor şi se verifică dacă crema e bine închegată, încercând să o desprindem de pe pereţii cratiţei. Când nu e gata, se poate observa lichid alb la bază. În acest caz se pune din nou la cuptor şi se încearcă din nou după 5-10 minute. Normal, ar trebui să fie gata după 50 minute, dar depinde mult de cuptor.

Se acoperă cratiţa cu un platou (puţin adânc să fie loc pentru sirop) şi se răstoarnă printr-o mişcare rapidă. Când tortul e gata şi se răstoarnă, blatul va fi poziţionat la baza tortului. Se lasă să se răcească, fără a ridica cratiţa, până când ajunge la temperatura camerei. Se dă apoi la frigider, tot acoperit, pentru câteva ore.

După ce s-a răcit, se scoate cratiţa de pe tort. Tortul se glazurează cu un strat de ciocolată topită pe aburi, în care se topesc o lingură de unt şi două linguri de frişcă lichidă. Se întinde glazura de ciocolată şi se ornează cu fructe sau bombonele sau frişca.

Vă dorim o seară minunată alături de cei dragi!

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură