Tort simplu de nuci cu zmeură

Tort de nuci cu zmeură.
Tort de nuci cu zmeură. (Mioara Stoica/Epoch Times România)

Cunoscute în special pentru contribuţia lor esenţială într-o multitudine de reţete culinare, pentru savoarea şi gustul lor delicios, nucile au proprietăţi terapeutice remarcabile, fie că este vorba de consumarea miezului lor (crud sau uscat), administrarea uleiului de nucă, folosirea infuziei, precum şi a decoctului din frunze de nuc. Au un conţinut bogat în minerale, vitamine, grăsimi vegetale, foarte importante pentru un colesterol echilibrat. Au în compoziţia lor proteine, lipide, glucide şi celuloză şi sunt bogate în minerale precum sodiu, potasiu, calciu, magneziu, clor, fosfor, sulf, fier, cupru, zinc şi iod, Conţin vitaminele C, B1, B2, B5, vitamina PP şi caroten.

În ceea ce priveşte valoarea lor nutriţională, la 100 grame de nuci corespund: 65,2 g grăsimi, 13,7 g proteine şi 654 kcal.

Şi zmeura?

Într-adevăr, când Natura a creat acest fruct, s-a întrecut pe sine! Rezultatul: un fel de bijuterie compusă din bobiţe de culoarea rubinului, îmbinate în mod măiestrit şi dăruite cu o aromă inconfundabilă. Ca şi cum nu ar fi fost de ajuns, zmeurei i-au fost dăruite şi calităţi terapeutice cu totul speciale. Să te vindeci mâncând ceva dulce şi aromat, iată un semn minunat că acolo, sus, cineva ne iubeşte!

Consumând zmeura, aducem în organism o paletă largă de antioxidanţi şi compuşi antiinflamatori care întăresc imunitatea, redau vitalitatea organismului şi încetinesc procesele de îmbătrânire. Este o sursă remarcabilă de antioxidanţi şi fitonutrienţi (antocianine, flavonoide, acid fenolic, taninuri, acid elagic, cianidine, pelargonidine), dar şi de fibre.

Zmeura are un conţinut foarte bogat în vitamina C, vitamina K, acid folic, vitaminele B1, B2 şi vitamina E. Dintre minerale, zmeura conţine cantităţi importante de mangan, magneziu, cupru şi potasiu. Fructele de zmeură conţin şi calciu, zinc, fosfor, toate în forme uşor asimilabile.

Combinând aceste minunăţii obţinem o altă minunăţie: Tortul de nuci cu zmeură

Ingrediente pentru 6 persoane:

250 grame de mieji de nucă

200 grame de zmeură

4 ouă

130 grame de zahăr brun

1 ramură de mentă

un praf de sare

Timp de pregătire: 20 minute

Timpul de copt: 40 minute

Dificultate: medie

Separaţi albuşele de gălbenuşe colectându-le în două boluri separate. Adăugaţi în bolul cu gălbenuşuri 60 de grame de zahăr şi bateţi-le până obţineţi o spumă deschisă la culoare.

Măcinaţi nucile împreună cu 40 de grame de zahăr până când se obţine un compus uniform care se amestecă în spuma de gălbenuşuri.

Bateţi bine albuşurile cu un pic de sare până devin o spumă tare şi adăugaţi-le la amestecul de gălbenuşuri cu nuci, amestecând uşor de jos în sus pentru a nu dezintegra prea tare spuma de albuş.

Puneţi pe fundul unei tăvi cu un diametru de 18 cm hârtie de copt, umezită şi scursă. Turnaţi compusul obţinut în tavă, nivelaţi-l cu o lingură şi introduceţi-l în cuptorul pre-încălzit la 200 de grade. Timpul de coacere este de 40 de minute.

Între timp spălaţi delicat zmeura şi uscaţi-o.

Vărsaţi într-o mică cratiţă 200 ml de apă cu zahărul rămas şi frunzele de mentă rupte. Puneţi-le pe foc şi fierbeţi-le până când se obţine un sirop mai gros.

Scoateţi din cuptor tortul, aşezaţi-l pe un suport şi lăsaţi-l să se răcească.

Puneţi tortul pe un platou, distribuiţi-i deasupra zmeura şi siropul de mentă şi serviţi.