Tragedie în Barcelona. Cel puţin 14 morţi şi 130 de răniţi într-un atac pe bulevardul Las Ramblas

Cel puţin 14 persoane şi-au pierdut viaţa şi alte 130 au fost rănite, printre care şi trei români, după ce o dubă a intrat în mulţimea aflată pe bulevardul Las Ramblas din Barcelona.
Atac la Barcelona, Spania
Atac la Barcelona, Spania (JOSEP LAGO/AFP/Getty Images)

UPDATE. Un suspect - care a încercat să fugă de poliţie într-o maşină - a fost ucis într-un schimb de focuri cu forţelele de ordine, la 10 km de centrul Barcelonei, iar alţi trei au fost arestaţi de poliţie.

Atacatorul care a intrat cu maşina în mulţime este încă în libertate. Din informaţiile poliţiei ar fi vorba despre un tânăr de 17 ani pe nume Moussa Oukabir.

Jihadiştii de la ISIS şi-ar fi asumat responsabilitatea pentru atac prin agenţia de presă AMAQ, informează El Pais.

* * *

Potrivit investigaţiilor preliminare, autorii atentatului ar fi închiriat cel puţin două dube albe pentru a efectua atacul. Poliţia caută două persoane pe care le consideră a fi presupuşii autori ai incidentului. Forţele de securitate sunt în căutarea unei persoane de 1,70 m înălţime, cu un tricou alb şi dungi albastre.

Aceleaşi surse au indicat pentru agenţia EFE faptul că automobilul cu care s-a produs atacul a fost interceptat, dar şoferul a scăpat şi s-a baricadat în barul 'The King of Istanbul', pe strada Hospital din Barcelona, în timp ce un al doilea ocupant al vehiculului a reuşit să fugă.

Se estimează că atacul a început în faţa staţiei de metrou situate la intrarea pe Las Ramblas, după ce automobilul a lovit mai multe maşini şi a ajuns aproape de intrarea de la Gran Teatre del Liceu, pe banda de mijloc a bulevardului, lăsând în urma sa zeci de răniţi.

O femeie ajută un om căzut pe trotuar
O femeie ajută un om căzut pe trotuar

Echipele speciale de poliţie Mossos d'Esquadra au activat dispozitivul prevăzut în cazurile de „atac terorist efectuat“.

“Nu putem confirma motivul pentru care au avut loc evenimentele din Barcelona, dar am activat dispozitivul destinat pentru cazurile de agresiune efectuate”, au declarat poliţiştii.

Guvernul a recomandat cetăţenilor să evite să iasă în zona Plaza Catalunya. Acesta a solicitat, de asemenea, închiderea staţiilor de metrou Renfe şi Ferrocarriles de la Generalitat (FGC), în Plaza Catalunya, în centrul capitalei catalane, unde au ajuns mai multe ambulanţe.

Magazinele din zonă au închis uşile şi obloanele protejând clienţii în interior. Echipele speciale de poliţie au evacuat centrul Barcelonei, atât Plaza Catalunya cât şi Rambla, şi o parte din Paseo de Gracia. De asemenea, au anunţat prin difuzoare că persoanele pot „să meargă spre casele lor“ şi au extins perimetrul de securitate până la Gran Via, patrulând zona împreună cu alte forţe de ordine spaniole.