Traian Băsescu, despre cotele de imigranţi: "L-au lăsat pe Oprea dezarmat, deşi e el general cu 4 stele"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

În contextul în care Uniunea Europeană a aprobat marţi, la Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, repartizarea cotelor obligatorii de refugiaţi, fostul preşedinte Traian Băsescu, a opinat, marţi seara la TV, ca România a făcut două greşeli: aceea că a acceptat în luna iunie sistemul cotelor şi faptul că ministrul de Interne, Gabriel Oprea, a mers la Consiliul JAI fără să aibă argumentul unei decizii a Parlamanentului de la Bucureşti în ceea ce priveşte problema refugiaţilor.

"România a fost într-o situaţie aproximativ egală ca dificultate când s-a discutat bugetul UE, reamintind ca, pe vremea când era preşedinte al ţării a trecut prin momente extrem de dificile când a fost vorba de consens pentru no fly zone în Libia, de recunoaşterea Kosovo, tratatul de frontieră cu Republica Moldova etc.

"În nici unul (din aceste momente) nu am plecat însă fără punctul de vedere al României.", a declarat Băsescu, adăugând că în Consiliul European, România a blocat bugetul Uniunii Europene. "Deci, când vrei, când nu reuşeşti să negociezi, poţi să adopţi poziţii peste care nu treci. Să nu credeţi că vorbesc ca unul care nu ştie ce înseamnă presiunea uriaşă a 27 de state împotriva ta, cum a fost la buget”, a declarat fostul preşedinte.

În viziunea fostului preşedinte "România a greşit în două faze": "unu, în momentul când a acceptat cotele, după evaluarea cu 40.000 de refugiaţi, pentru că România a acceptat cota ei de 1783, deci a acceptat principiul în Consiliul European din iunie. Doi, l-a lăsat pe Oprea dezarmat, deşi e el general cu 4 stele. În spatele lui trebuia să fie o decizie a Parlamentului, ceea ce i-ar fi permis să ceară, după votul de azi din JAI, anexarea unei minute la decizia JAI-ului. Aici avea argumentul suprem al Constituţiei, căci ceea ce se va întâmpla sunt relocări de populaţie, contrar Constituţiei României.

"România avea argumente dacă se bătea. Din păcate, a fost lăsat azi la voia votului, iar mâine subiectul votului nu figurează pe agenda Consiliului European. Iar România nu cred că a anexat o notă în care măcar să spună că are articolul 3, aliniatul 4 din Constituţie (care stipulează că: "Pe teritoriul statului român nu pot fi strămutate sau colonizate populaţii străine." n.r.). Nu cred că o poziţie fermă a României ar mai fi fost posibilă după ce s-a luat plasa din iunie, când s-a acceptat cota de 1.783. Singura replică care îi mai rămânea lui Oprea era să se apere cu Constituţia, pe de o parte, şi era extrem de importantă o hotărâre a Parlamentului României”, a explicat Traian Băsescu.

Fostul şef al statului a mai precizat că la Consiliul JAI ar fi trebuit să participe şi premierul Victor Ponta, pentru că "România trebuia să aibă o poziţie ca piatra”.

"Nu e obligatoriu să meargă doar ministrul de Interne la JAI, putea foarte bine să fie însoţit de primul ministru. Având în vedere tensiunea momentului şi angajamentele publice ale celor doi, România trebuia să aibă o poziţie ca piatra. (...) Lucrurile astea nu se fac numai din gură. Trebuia să avem o minută cu poziţia Parlamentului, în care să fie invocat şi articolul 3, aliniatul 4 din Constituţie. România face, în opinia mea, un lucru neconstituţional. Eu, dacă se va emite un document oficial să primim refugiaţi, cred că e de datoria grupurilor parlamentare sau a Avocatului Poporului să o atace la Curtea Constituţională”, a mai adăugat fostul preşedinte.

Fostul şef al statului a mai avertizat că asistăm la procesul de islamizare a Europei: "7.000 reprezintă începutul. Este cota de anul acesta, pentru că este inadmisibil, la nivelul UE să forţezi cotele, iar pe de altă parte să nu spui care e strategia să stopăm fenomenul. Este procesul de islamizare a Europei, ne place sau nu ne place. Îi iubesc şi îi respect pe islamici, dar România, în primul rând, pentru mine este creştină şi Europa este creştină. Aceşti oameni construiesc propriile lor reguli în interiorul regulilor noastre, la fel cum romii au tribunalele lor, la fel vor construi islamiştii propriile lor reguli în interiorul statelor.”, este de părere fostul preşedinte.

Reamintim că Uniunea Europeană a aprobat marţi, la Consiliul extraordinar de Justiţie şi Afaceri Interne (JAI) de la Bruxelles, repartizarea a 120.000 de refugiaţi între statele membre.

Potrivit Agerpres, decizia a fost luată în ciuda opoziţiei mai multor state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care şi ţara noastră, faţă de cotele propuse de Comisia Europeană.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.