Traian Băsescu despre soluţia în problema refugiaţilor: "Blocaj la JAI"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

În contextul anunţării noilor cote de refugiaţi pentru statele membre UE, fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat vineri, la postul B1 TV, că preşedintele Iohannis are o singură soluţie în privinţa refugiaţilor şi anume "blocaj la JAI" - Consiliul extraordinar al miniştrilor de interne din statele UE.

"Eu, dacă văd o vulnerabilitate, o văd în faptul că această cotă, care face parte din prima evaluare de 40.000 a fost acceptată de România - ne-a spus preşedintele că acceptă prima cotă. Deci, a acceptat principiul cotelor, aici are marea dificultate. Aici are singura soluţie, blocaj pe 14 la JAI, şi imediat să îşi pună în spate o decizie a Parlamentului Român", a declarat Băsescu.

"E atât de important pentru siguranţa naţională... e important să ai o decizie a Parlamentului României prin care ori dai peste cap şi ce ai acceptat iniţial, cota de 1.700 de refugiaţi şi spui: România nu primeşte, ori spui: eu atât primesc de acum şi în următorii 50 de ani, pentru că nu văd un plan să reduceţi... Să nu fie preşedintele în situaţia să-şi tragă cuvintele înapoi.", a adăugat fostul preşedinte.

Reamintim că luni, preşedintele Klaus Iohannis a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, că poziţia oficială a României în cadrul Uniunii Europene este aceea de susţinere a cotelor voluntare, nu obligatorii, în ceea ce priveşte redistribuirea imigranţilor, şi a precizat că România poate primi doar 1.785 de persoane, nu mai mult.

Două zile mai târziu, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a anunţat modul de distribuire a celor 160.000 de refugiaţi între cele 28 de state UE, României revenindu-i o cotă obligatorie de 4.464 de refugiaţi, pese cei 1.705 refugiaţi acceptaţi iniţial de autorităţile de la Bucureşti în luna mai.

Mai merită menţionat că patru state UE, Ungaria, Slovacia, Polonia şi Cehia şi-au menţinut linia de neacceptare a cotelor impuse de preşedintele comisiei Europene.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Interne