Traian Băsescu: "Doamna Bica a fost supravegheată, Udrea a venit ca bonus"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

Preşedintele Băsescu a abordat vineri, din nou, subiectul serviciilor şi a implicării lor în campania electorală, reiterând ideea că acestea se află în spatele fotografiilor înfăţisându-le pe Elena Udrea şi procurorul şef DIICOT, Alina Bica, într-un weekend de shopping la Paris, fotografii apărute în presă pe ultima sută de metri a campaniei electorale.

"Nu e vorba de paparazzi, ar fi exploatat pozele peste noapte. Am întrebat. Problema mea e 'dacă nu e filaj românesc, al statului, la puterea pe care o aveţi, îmi spuneţi în câteva zile al cui'. Răspunsul lor a fost 'să caute'. Servicii secrete. Nu pun degetul pe niciun serviciu secret, dar spun că au fost. Trebuie să-mi demonstreze. Eu am cerut un final la această problemă publică: cine a făcut supravegherea procurorului-şef al DIICOT şi al unui parlamentar la Paris. Dacă spun că au fost paparazzi, o să râd! Am mai multe elemente decât aveţi dvs., dar sunt de nediscutat public", a declarat preşedintele, invitat la Realitatea TV.

Şeful statului a mai precizat că nu ar dezvolta subiectul până nu primeşte raportul cine a făcut supravegherea procurorului şef al DIICOT şi a unui deputat, adăugând însă suspectează implicarea serviciilor:

"Eu nu pot să îmi schimb impresia de la ce a făcut Meleşcanu şi acest filaj, eu suspectez o implicare a serviciilor, dacă nu, trebuie să îmi demonstreze cine a făcut filajul la Paris. Nu aş dezvolta mai mult, acestea sunt publice şi vreau răspuns", a declarat preşedintele, citat de Hotnews.

Traian Băsescu a mai precizat că, timp de zece ani a avut o încredere totală în neimplicarea serviciilor în politică însă, apariţia cazului "Meleşcanu în tandem cu premierul" şi supravegherea la Paris i-au zdruncinat încrederea.

"Eu recunosc că am avut o încredere totală în neimplicarea serviciilor în cei zece ani, iar faptul că au apărut cazul Meleşcanu în tandem cu premierul, această supraveghere la Paris, mi-au zdruncinat puţin încrederea că nu au tentaţii, şi atunci am tras semnalul de alarmă", a declarat Băsescu, făcând referire la recentul scandal al presupusei recrutării a lui Victor Ponta de către SIE în 1997 şi al faptului că Meleşcanu l-ar fi ajutat pe premier să ascundă că a fost ofiţer acoperit.

Preşedintele a concluzionat că procurorul şef DIICOT a fost cea filată la Paris, Udrea venind "ca bonus":

"E evident că doamna Bica a fost supravegheată, pentru ea s-au luat facturile (de la hotel n.r.) în februarie, Udrea nu interesa, a venit ca un bonus. După ce s-a înscris în cursa prezidenţială, Udrea a devenit de interes", a opinat preşedintele.