Traian Băsescu: "Nu poţi să intri în eurozonă cu o jumătate de economie necompetitivă"

Traian Băsescu
Traian Băsescu (JOHN THYS / AFP / Getty Images)

În prezent, sectorul de stat nu este suficient de competitiv pentru a rezista pe piaţa europeană iar România nu ar trebui să se grăbească să adopte moneda euro fără să rezolve întâi problemele companiilor de stat cu datorii mari, a declarat joi fostul preşedinte al ţării, Traian Băsescu, într-un interviu acordat Digi24.

Deşi în ultimul său an de mandat la Cotroceni Traian Băsescu declara că obiectivul României pentru adoptarea monedei este 2018-2019, acum, însă, în noul context în care Europa învaţă din lecţia Greciei, optica lui Băsescu s-a schimbat. Potrivit fostului preşedinte, România nu poate intra în zona euro fără să aducă companiile de stat cu datorii pe linia de plutire:

"Nu poţi să intri în eurozonă cu o jumătate de economie necompetitivă, cu sectorul de stat. Căi ferate, minerit, termocentrale, care nu sunt competitive şi în momentul în care intri în eurozonă aceste companii necompetitive şi care înregistrează datorii acum vor fi pur si simplu zdrobite de noua monedă”, a declarat Băsescu

Criza din Grecia pune într-o altă lumină intrarea României în zona euro, consideră fostul preşedinte Traian Băsescu.

Sunt un adept al integrării depline, dar când mă uit ce-i în Grecia... Italia este o ţară cu mari probleme, probleme pe care România nu le are încă”, a declarat Băsescu

Declaraţiile fostului şef al statului par a fi în linie cu viziunea guvernatorului BNR care se arată şi el cel puţin la fel de sceptic că integrarea în zona euro în 2019 este un obiectiv realist:

”Suntem deja în aprilie 2015 şi încă nu avem o foaie de parcurs cu măsurile concrete care trebuie luate în fiecare trimestru. Dacă nu trecem în clar ce avem de făcut în fiecare trimestru, un plan de acţiune cu obiective intermediare clar definite parcurs, stabilirea unui 2019 sau oricare altă dată ar fi va fi lipsită de credibilitate şi ne va crea mai multe probleme”, declara Isărescu în aprilie. În opinia sa, România nu mai are destul timp să intre în antecamera eurozonei şi există pericolul ca România să înregistreze derapaje macroeconomice.

De altfel, economiştii susţin că România ar trebui să înveţe din experienţa Greciei şi Portugaliei, care au intrat în zona euro nepregătite şi să nu grăbească adoptarea monedei unice, care, în viziunea unora, ar trebui să aibă loc abia după anul 2021.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.