Traian Băsescu participă la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace

Traian Băsescu, Preşedintele României
Traian Băsescu, Preşedintele României (Epoch Times România)

Preşedintele Traian Băsescu participă luni la ceremonia de decernare a Premiului Nobel pentru Pace în 2012 Uniunii Europene.

Ceremonia va avea loc la Primăria oraşului Oslo.

Administraţia Prezidenţială precizează că Traian Băsescu nu va fi însoţit de o delegaţie de presă deoarece organizatorii nu permit accesul jurnaliştilor străini la ceremonie.

La 12 octombrie, Comitetul Nobel din Norvegia a decis să acorde premiul pentru pace Uniunii Europene, pentru contribuţia sa din ultimele şase decenii la pace şi democraţie.

Uniunea Europeană şi precursorii săi au contribuit timp de peste şase decenii la progresul păcii şi reconcilierii, democraţiei şi drepturilor omului în Europa, a explicat Comitetul novergian al Nobel.

Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, i-a invitat pe toţi şefii de stat şi de guvern să ia parte la ceremonia de decernare a premiului.

Câţiva lideri, printre care şi premierul britanic, David Cameron, au anunţat că nu vor participa.

Purtătorul de cuvânt al CE, Cezary Lewanowicz, a explicat pentru NewsIn că delegaţia UE la Oslo va fi condusă de Herman Van Rompuy, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz. Aceştia vor participa la ceremonia din 10 decembrie, dar şi la concertul din 11 decembrie.

Cei trei vor fi însoţiţi de preşedinţii mai multor instituţii europene: Curtea Europeană de Audit, Comitetul Regiunilor, Comitetul Economic şi Social, de vicepreşedinţii CE Viviane Reding, Siim Kallas, Neelie Kroes şi Maros Sefcovici şi de liderii grupurilor parlamentare din PE.

Din delegaţia de 30 de persoane vor face parte şi 4 câştigători ai unui concurs organizat de UE având ca temă Premiul Nobel pentru Pace.