Traian Băsescu: România face o greşeală, cota voluntară de refugiaţi nu este o soluţie

Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014
Traian Băsescu, 31 ianuarie 2014 (Sean Gallup / Getty Images)

Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, luni seară, într-o intervenţie telefonică la postul B1 TV, că primirea unei cote voluntare de refugiati nu este o soluţie pentru România.

În contextul în care actualul preşedinte, Klaus Iohsannis, declarase, cu doar câteva ore înainte că Romania ar trebui să opteze pentru cote voluntare de refugiaţi, cu alte cuvinte să stabilească singur câţi imigranţi poate primi, Basescu a opinat că aceste cote voluntare nu sunt o solutie.

”Nu este o soluţie şi nu este o soluţie în opinia mea (n.r. cota voluntară), cu atât mai mult cu cât abia ţările Visegrad care sunt toate patru membre ale Spaţiului Schengen (Polonia, Ungaria, Cehia, Slovacia) au acceptat ideea de cotă voluntară, au decis că pot accepta voluntar un oarecare numără, fără să se pronunţe asupra acestui lucru. Vad ca dl preşedinte Iohannis a zis şi numărul, 1785.", a declarat Băsescu.

Fostul preşedinte şi-a reiterat ideea că România face o greşeala primind refugiaţi:

"Dânsu (Iohannis n.r.) vântură cifra iniţială (de refugiaţi n.r.) acreditată pentru România, de 1780. Cred că România face o greşeală, pentru că, pe fond, însemnă că, pe de o parte, merge pe primirea de refugiaţi printr-o realocare a lor în spaţiul UE, în al doilea rând, eu m-aş fi bătut cu art. 3, alin. 4 din Constituţie cu toată Uniunea Europeană, pentru că dincolo de orice, aici vorbim de o realocare de populaţie. Oamenii aştia au vrut în Franţa, Olanda, Germania, Danemarca şi sunt pe urmă mutaţi în grup pe teritoriul României. Intepretarea art. 3, alin. 4 din Constituţie este pilonul de care România are nevoie ca sa spună "Nu, România nu poate primi populaţie strămutată."

De asemenea, Băsescu a subliniat că România nu ar trebui să uite că a fost tratată, alături de Bulgaria, ca o ţară de mână de doua atunci când a fost vorba de intrarea în spaţiul Schengen.

"Iar una din embelemele refuzului pe care l-a primit România legat de Schengen este Timmermans care explica cât de umilitor ar fi pentru cei din Schengeni să fie primită România iar acum, cu un tupeu ieşit din comun, cere solidaritate. Solidaritate cu cine? Când tu umileai România că nu e pregatită?", a declarat Băsescu adăugând că, în noul context, România ar trebui să joace mai bine cartea intrării în Schengen.

Reamintim că preşedintele Iohannis a declarat, luni seara, în cadrul unei conferinte de presă susţinute la Cotroceni, că în viziunea sa, România ar trebui sa opteze pentru cote voluntare de refugiaţi. Preşedintele a mai precizat ca ţara noastră va primi doar 1785 de imigranţi.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.