Tratamente naturiste pentru cariile dentare

Tratamente naturiste pentru carii dentare
Tratamente naturiste pentru carii dentare (Facebook)

Caria dentară reprezintă una dintre cele mai frecvente afecţiuni ale sistemului dento-maxilar, afectând circa 80-98% din populaţia României şi care se manifestă prin pierderea treptată şi localizată de ţesut dur dentar, sub acţiunea mai multor factori. După unele păreri ale unor medici specialişti, cariile dentare pot fi vindecate şi prevenite fără o vizită la stomatolog. Specialiştii în medicina complementară susţin că ceea ce ştiam despre carii nu este adevărat – ele au alte cauze decât cele pe care le menţionează stomatologii şi se pot vindeca fără a fi nevoie de temuta freză.

Tratamente naturiste pentru carii dentare. Ce spun majoritatea stomatologilor

„Cariile se dezvoltă atunci când alimentele care conţin carbohidraţi (zahăr şi amidon) precum laptele, sucurile, fructele uscate, produsele de patiserie sau dulciurile rămân în mod frecvent pe dinţi. Bacteriile din gură se înmulţesc rapid în contact cu acestea şi produc mult acid, drept rezultat. După o perioadă de timp acest acid distruge smalţul, şi astfel apar cariile dentare”. (Asociaţia Americană a Medicilor Stomatologi).

Medicina complementară susţine că această teorie este falsă pentru că bacteriile nu se hrănesc cu alimente lipsite de nutrienţi, cum sunt dulciurile sau făina albă. Din contră, bacteriilor le place laptele, carnea, peştele, alimente care nu sunt considerate vinovate pentru apariţia cariilor.

Specialistul canadian în sănătate holistică Derek Henry susţine că grupuri întregi de popoare indigene care aveau carbohidraţi fermentabili în dietă, deci şi în cavitatea bucală, şi nu se spălau deloc pe dinţi sau nu foloseau aţa dentară aproape că nu aveau deloc carii.

Dacă explicaţia modernă a sursei cariilor dentare nu este precisă, atunci care este, de fapt, cauza lor?

Tratamente naturiste pentru carii dentare. Cauza cariilor

Concluzia ar fi că nu resturile de pe dinţi duc la carii, ci alimentaţia modernă. Conform medicinei complementare, cauzele cariilor ar fi:

– O dietă săracă în minerale

– O dietă săracă în vitamine liposolubile – A, D, E, K.

– Imposibilitatea sistemului digestiv de a absorbi nutrienţii din mâncare. Asta se întâmplă din cauza alimentaţiei bogate în acid fitic, o substanţă care se găseşte mai ales în cereale şi care împiedică, printre altele, absorbţia calciului.

Astfel că o dietă alimentară care este săracă în vitamine şi minerale, sau conţine niveluri ridicate de acid fitic (din cereale, seminţe, nuci şi alune şi leguminoase), va avea ca rezultat extragerea mineralelor din oase şi dinţi şi slăbirea acestora.

Deci ideea că zahărul duce la carii este adevărată, dar nu din cauză că bacteriile consumă zahăr, ci pentru că zahărul provoacă sărăcirea nutrienţilor din organism.

Tratamente naturiste pentru carii dentare. Prevenirea

Prima şi cea mai eficientă metodă de prevenire a cariei dentare constă în respectarea igienei orale corespunzătoare, prin periajul de cel puţin 2 ori pe zi (dimineaţa şi seara), executarea corectă a acestuia (se va plasa periuţa în unghi de 45 de grade la nivelul gingiei şi se folosesc mişcări dinspre gingie în jos pentru dinţii superiori, dinspre gingie în sus pentru dinţii inferiori şi mişcări circulare pentru suprafeţele cu care mestecăm, fără a exercita o presiune mare pe periuţa de dinţi).

Dacă sunteţi adepţii produselor naturiste, pentru a realiza o pastă de dinţi naturală eficientă, pur si simplu, se amestecă ulei de cocos şi bicarbonat de sodiu în părţi egale, până când vom obţine o pastă cremoasă care să fie păstrată într-un borcan închis ermetic.

Limitarea de la a consuma alimente care sunt bogate în acid fitic, cum ar fi cerealele, fasolea, nucile şi seminţe, precum şi limitarea consumului de alimente procesate pline de făină prelucrată şi zaharuri, care tulbură echilibrul de zahăr din sânge. Pentru a elimina acidul fitic din seminţe, alune, nuci şi leguminoase trebuie să le umeziţi, ceea ce va reduce efectul negativ asupra dinţilor şi a sistemului dumneavoastră digestiv. De asemenea o alimentaţie sănătoasă, cu aporturi de vitamine şi minerale, va avea un efect pozitiv pentru sănătatea dinţilor.

Renunţarea la fumat, pentru că fumătorii sunt de asemenea mult mai expuşi riscului de formare a cariilor dentare deoarece fumul din ţigară scade producţia de salivă şi astfel este scăzută protecţia împotriva acizilor care atacă dintele. De asemenea, băutul regulat al cafelei are efectul de a elimina mineralele din organismul dumneavoastră.

Tratamente naturiste pentru cariile dentare

În scopul de a restabili raportul dintre calciu şi fosfor în sânge şi pentru a permite mineralelor să adere la dinţii noştri, nu este suficient doar să evitaţi prea multe alimente dulci sau prelucrate. Trebuie să mâncaţi alimente ce duc la o consolidare a sănătăţii, care conţin cantităţi mari de minerale şi vitamine şi care vor construi o structură sticloasă şi dură a dintelui.

Alimente pe care trebuie să ne axăm:

- Ulei de nucă de cocos, lapte organic, derivate din alimentaţia cu iarbă (în special unt), carne de la animale hrănite cu iarbă, fructe de mare şi ciorbe din oase.

- Legume organice fierte (supele din oase cu legume sunt ideale).

- Cărnuri provenite din organe, cum ar fi ficatul.

Dacă nu consumaţi produse animale, vă puteţi axa pe mâncăruri bogate în minerale cum ar fi legumele fermentate (murături), morcovii, cartofii dulci şi legumele cu frunze verzi. Puteţi utiliza şi suplimente alimentare de bună calitate.

Suplimentele alimentare indicate sunt:

- Ulei fermentat de ficat de cod – foarte bogat în vitaminele liposolubile A, D şi K.

- Magneziul – necesar pentru folosirea eficientă a calciului şi fosforului din organism.

- Gelatina - dacă nu aveţi timp să faceţi supă de oase - este o alternativă bună, fiind bună pentru gingii şi pentru digestie.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.