Trei directori APIA reţinuţi de DNA

Procurorii anticorupţie au reţinut, marţi, trei şefi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură. Cei trei sunt acuzaţi că au alocat şi decontat preferenţial contracte pe bani europeni, vizând livrarea de alimente pentru persoane defavorizate.
Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Procurorii DNA au dispus, marţi, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a trei şefi APIA, într-un dosar cu un prejudiciu estimat la aproximativ 26 de milione de euro.

Potrivit unui comunicat remis de procurorii anticorupţie, cei trei reţinuţi sunt Benu Gheorghe Dorel, director general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), la data faptelor, acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie în formă agravată şi continuată şi spălarea banilor, Kerekes Melinda Clara, director general adjunct APIA, la data faptelor, acuzată de abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie în formă agravată şi continuată şi instigare la spălarea banilor şi Giminadis Anton, şef serviciu la Direcţia Măsuri de Piaţă şi membru al Comisiei de evaluare din cadrul APIA, la data faptelor, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de acuzat de abuz în serviciu asimilat infracţiunii de corupţie în formă agravată şi continuată şi spălarea banilor.

Din cercetările DNA a reieşit că cei trei reţinuţi au aprobat şi semnat două contracte pentru achiziţionarea de făină albă de grâu şi ulei de floarea soarelui pentru persoane defavorizate, atribuite ilegal unei firme bulgare. Cele două contracte erau finanţate cu bani europeni primiţi de ţara noastră pentru implementarea Planului Anual de Distribuţie de Alimente pentru persoane defavorizate (PEAD).

Procurorii mai arată că deşi firma bulgară nu şi-a respectat obligaţiile stabilite în cele două contracte, Benu Gheorghe Dorel şi Giminadis Anton au dispus transferul sumei totale de 87.221.848,27 lei în echivalent euro, reprezentând contravaloare transport ulei, contravaloare transport făină şi contravaloarea uleiului, în avans, într-un cont bancar deschis la Bank of Cyprus Nicosia, cont ce nu figura nici în contractele de atribuire şi nici în cererile de plată în avans.

Ca rezultat al activităţii infracţionale, firma din Bulgaria a obţinut un folos necuvenit în valoare de 26,7 milioane euro, provenind din fonduri alocate de la bugetul general al Uniunii Europene, precizează DNA.