Trei generaţii de deportaţi

Lăcrămioara Stoenescu
Lăcrămioara Stoenescu (Epoch Times România)

Prof. Lăcrămioara Stoenescu a acordat un interviu pentru ”The Epoch Times”, în care relatează împrejurările şi începutul deportării, precum şi alte amintiri legate de această prematură şi tragică experienţă. Iată cum a început acest calvar:

”În 14 aprilie, când dormeam foarte bine, m-am trezit în nişte bubuituri groaznice. Nu ştiam ce este. Mi-am pus plăpumioara pe cap, când am auzit. Dormeam totdeauna cu uşa întredeschisă, fiindu-mi teamă de întuneric. Am văzut prin deschizătura uşii cum nişte umbre, aşa, mai mult nişte haine negre sau de piele... Nu mai reţin cum erau, dar mi-am dat seama că sunt nişte oameni răi cei care veniseră. Cotrobăiau prin cameră după nu ştiu ce. După aceea, mi-am dat seama că umblă după o armă; acesta era pretextul, când veneau să aresteze.

Şi tatăl meu a fost ridicat, săltat sau cum se mai zicea atunci. Mama plângea. A doua zi, mi-a fost frică să intervin. Şi plângând aşa, spre dimineaţă am adormit. Să fi fost după ora 12.00, după două, cam aşa ceva. Am întrebat-o pe mama, a doua zi, ce s-a întâmplat. Mama m-a liniştit că tata are să vină repede, că nu ştiu ce.

N-a mai venit tata. După câteva luni, am aflat despre el că este la Oneşti, în penitenciarul din Oneşti. Şi, după câteva luni, pe 3 iunie, mama a primit o hârtie, în care scria că să ne facem repede bagajul, să luăm 20 – 25 de kilograme de persoană, nu mai ştiu precis, şi să plecăm spre o direcţie necunoscută. Am crezut că plecăm în Basarabia, fiindcă mai fuseseră unii oameni din Giurgiu deportaţi acolo...”

Prof. Lăcrămioara Stoenescu s-a născut la 22 februarie 1942 la Giurgiu, judeţul Vlaşca, iar în anul 1969 a absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii din Bucureşti. A predat limba şi literatura română la Colegiul ”Cantemir-Vodă” din Bucureşti. În copilărie, a fost deportată, împreună cu o bunică şi cu mama sa, din Giurgiu, tocmai în Nordul Moldovei.

Lăcrămioara Stoenescu a debutat în 2007, la Curtea Veche Publishing, cu volumul memorialistic ”Copii – duşmani ai poporului”. Este şi autoarea cărţii ”De pe băncile şcolii în închisorile comuniste” şi a unor scenarii radiofonice după cartea ”Copii duşmani ai poporului: Am fost duşman al poporului” şi ”Un om nevinovat”. De asemenea, a scris scenariile pentru ”Deportaţi în Siberia”, ”De o parte şi de alta a Prutului” şi ”Şoimul Bucovinei”. Actualmente, are în lucru numeroase proiecte legate de tema închisorilor comuniste şi a memoriei recente.

În prezent, prof. Lăcrămioara Stoenescu se numără printre cei mai activi intelectuali români implicaţi în demascarea ororilor şi crimelor comise de comunişti în ţara noastră.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Societate, cultură