Trezoreria SUA a desemnat China manipulator valutar

Dolari americani şi yuani chinezi.
Dolari americani şi yuani chinezi. (Captură Foto)

După deprecierea yuanului sub pragul de 7 unităţi pentru un dolar, Departamentul Trezoreriei SUA a desemnat China, luni, un manipulator valutar, o măsură istorică pe care nicio o administraţie americană nu a mai luat-o de la fostul preşedinte Bill Clinton, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

"Secretarul [Steven] Mnuchin, sub auspiciile preşedintelui [Donald] Trump, a etichetat astăzi China manipulator valutar", a precizat Departamentul Trezoreriei într-un comunicat.

"Drept urmare a acestei hotărâri, secretarul Mnuchin va discuta cu Fondul Monetar Internaţional pentru a elimina avantajul competitiv neloial creat prin cele mai recente măsuri ale Chinei", se mai precizează în comunicat.

"Acest model de acţiuni reprezintă de asemenea o încălcare a angajamentelor Chinei în grupul G20 de a se abţine de la devalorizarea [monetară] competitivă".

Washingtonul nu a mai etichetat din 1994 vreun partener comercial major drept manipulator valutar.

Evoluţia este oarecum bizară ţinând cont că, doar cu câteva săptămâni în urmă, un raport al Trezoreriei SUA a ales să nu eticheteze China drept manipulator valutar.

La acea vreme, Trezoreria SUA a precizat următoarele despre politica de schimb valutar a Chinei:

Trezoreria solicită în continuare Chinei să ia măsurile necesare pentru a evita o monedă în mod constant slabă. China trebuie să abordeze în mod agresiv forţele care distorsionează piaţa, inclusiv subvenţiile şi companiile deţinute de stat, să îmbunătăţească plasele de siguranţă socială pentru a susţine creşterea mai mare a consumului casnic şi reechilibrarea economiei prin alte mijloace în afara investiţiilor. Principiile economice şi setările politice structurale îmbunătăţite vor susţine un RMB [yuan] mai puternic de-a lungul timpului şi ar ajuta la reducerea surplusului comercial al Chinei cu SUA.

Raportul a mai susţinut că "Trezoreria continuă să manifeste temeri semnificative privind practicile valutare ale Chinei, în special ţinând cont de nealinierea şi subevaluarea RMB-ului în raport cu dolarul. China ar trebui să depună eforturi concertate pentru a îmbunătăţi transparenţa cursului de schimb şi a gestionării rezervelor sale".

Deşi nu a acuzat China de manipularea yuanului, raportul a avertizat că "deşi China nu declanşează toate cele trei criterii prevăzute de legile din 2015, Trezoreria va continua colaborarea bilaterală îmbunătăţită cu China cu privire la probleme legate de cursul de schimb, ţinând cont de faptul că RMB a căzut cu 8% faţă de dolarul în decursul ultimului an, în contextul unui surplus comercial bilateral extrem de mare şi tot mai amplu".

SUA a fost destul de clară în solicitările adresate Chinei:

China trebuie să abordeze în mod agresiv forţele care distorsionează piaţa, inclusiv subvenţii şi companii deţinute de stat, să îmbunătăţească plasele de siguranţă socială pentru a susţine o creştere mai mare a consumului casnic şi reechilibrarea economiei prin alte mijloace în afara investiţiilor. Principiile economice şi setările politice structurale îmbunătăţite vor susţine un RMB [yuan] mai puternic de-a lungul timpului şi vor ajuta la reducerea surplusului comercial al Chinei cu SUA.

Deprecierea yuanului a avut loc după ce preşedintele Trump a anunţat în urmă cu câteva zile că SUA va impune tarife de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe