Trezoreria SUA sancţionează oficiali sirieni pentru un presupus atac chimic

SUA a anunţat “sancţiuni cuprinzătoare” împotriva unor oficiali sirieni ca urmare a afirmaţiilor că guvernul din Damasc ar fi fost responsabil pentru un presupus atac cu gaz ce a avut loc la începutul acestei luni.
O victimă a unui presupus atac chimic este tratată într-un spital de teren din Saraqib, provincia siriană Idlib, 4 aprilie 2017.
O victimă a unui presupus atac chimic este tratată într-un spital de teren din Saraqib, provincia siriană Idlib, 4 aprilie 2017. (Captură Foto)

Departamentul Trezoreriei americane a anunţat luni că a ordonat îngheţarea activelor deţinute în SUA de 271 de angajaţi ai Centrului Sirian pentru Studii şi Cercetări Ştiinţifice (SSRC).

Mai mult, Trezoreria a interzis cetăţenilor şi companiilor din SUA să facă afaceri cu cetăţeni şi companii din Siria.

Trezoreria a susţinut că SSRC a fost responsabilă de producerea de arme chimice despre care mai mulţi oficiali americani au acuzat că au fost folosite în incidentul din 4 aprilie. Totodată, SSRC mai este acuzată că a pus la dispoziţia armatei siriene mijloacele necesare utilizării respectivelor arme chimice.

Occidentul l-a acuzat pe preşedintele sirian Bashar al-Assad de lansarea unui presupus atac chimic în provincia Idlib, care s-a soldat cu 87 de morţi, inclusiv copii şi femei.

Guvernul sirian a negat cu tărie răspunderea pentru atac şi a afirmat că nu ar exista nicio dovadă că acesta ar fi în spatele incidentului.

“SUA trimite un mesaj puternic prin această acţiune, susţinând că va trage la răspundere întregul regim Assad pentru aceste încălcări ale drepturile omului cu scopul de a descuraja răspândirea acestor tipuri de arme chimice barbare”, a declarat secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, despre noile sancţiuni.

În 7 aprilie, preşedintele american Donald Trump a ordonat armatei americane să lanseze zeci de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene siriene, despre care anumiţi oficiali americani au declarat că de acolo a fost lansat presupusul atac chimic.

De asemenea, diverşi oficiali americani şi-au amplificat retorica împotriva guvernului sirian după atacul cu rachete, susţinând că acest conflict nu poate fi soluţionat cu Assad rămas la putere.

“Nu există niciun fel de opţiune în privinţa găsirii unei soluţii politice cu Assad la conducerea regimului”, a declarat la acea vreme ambasadorul american la ONU, Nikki Haley.

Trezoreria SUA a impus deja sancţiuni împotriva a 18 oficiali sirieni în luna ianuarie.

Washingtonul a ameninţat, de asemenea, Rusia şi Iranul cu sancţiuni mai dure din cauza sprijinului pe care îl acordă regimului preşedintelui Assad.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe