Tribunal israelian cere companiei Facebook să redeschidă contul firmei NSO Group


Logo-ul site-ului de socializare Facebook.
Logo-ul site-ului de socializare Facebook. (Captură Foto)

Un tribunal din Tel Aviv a cerut companiei Facebook Inc să deblocheze contul privat al unui lucrător al companiei israeliene de supraveghere NSO Group, iar hotărâri similare sunt aşteptate şi pentru alţi angajaţi în zilele următoare, a declarat un purtător de cuvânt al NSO.

Un grup de angajaţi din cadrul NSO au înaintat o acţiune împotriva Facebook în noiembrie, spunând că firma, care deţine cea mai importantă platformă de social media, le-a blocat conturile private atunci când a dat în judecată NSO în octombrie.

WhatsApp, serviciul de mesagerie deţinută de Facebook, a acuzat firma israeliană că a ajutat spionii guvernamentali să pătrundă în telefoanele a aproximativ 1.400 de utilizatori într-o campanie de atacuri cibernetice care viza diplomaţi, dizidenţi politici, jurnalişti şi înalţi oficiali guvernamentali din întreaga lume.

Angajaţii NSO au afirmat că conturile lor de Facebook şi Instagram, precum şi cele ale foştilor lucrători şi ai membrilor de familie, au fost blocate.

Un tribunalul din Tel Aviv a dispus restabilirea contului unui angajat până miercuri după-amiază.

"Suntem siguri că, în urma declaraţiilor fără echivoc ale instanţei, Facebook va inversa acţiunile întreprinse împotriva altor angajaţi", a declarat purtătorul de cuvânt al NSO.

Facebook a afirmat într-o declaraţie: „Grupul NSO a efectuat atacuri cibernetice împotriva activiştilor pentru drepturile omului, jurnaliştilor şi diplomaţilor. Vom continua să luăm măsuri adecvate pentru apărarea utilizatorilor noştri şi aşteptăm cu nerăbdare să participăm la instanţe deschise pentru a documenta modul în care NSO ameninţă siguranţa şi securitatea utilizatorilor şi trebuie să fie răspunzător".

Compania a declarat în noiembrie că a dezactivat „conturile relevante” după ce a atribuit un „atac cibernetic sofisticat” grupului NSO şi angajaţilor săi, spunând că măsura a fost necesară din motive de securitate.

WhatsApp a acuzat NSO că a facilitat răspândirea atacurilor în 20 de ţări. Mexic, Emiratele Arabe Unite şi Bahrain au fost singurele ţări identificate. NSO, fondată în 2009, neagă afirmaţiile.