Tribunal israelian schimbă decizia de achitare a fostului premier Olmert

Fostul premier israelian Ehud Olmert.
Fostul premier israelian Ehud Olmert. (JACK GUEZ / AFP / Getty Images)

Un tribunal israelian l-a găsit pe fostul premier Ehud Olmert vinovat de corupţie, schimbând un verdict anterior din 2012 care l-a achitat pe acesta de toate acuzaţiile.

Tribunalul Districtual din Ierusalim l-a găsit vinovat pe Olmert pentru acceptarea unor sume de bani din partea unui om de afaceri american fără să le raporteze.

Comisia formată din 3 judecători a declarat că Olmert a folosit banii, primiţi în plicuri sigilate de la Morris Talansky, pentru cheltuieli personale, precum ţigări şi costume scumpe.

Aparent, omul de afaceri american i-a oferit lui Olmert nişte plicuri pline cu bani în perioada în care acesta ocupa funcţia de primar al Ierusalimului şi de ministru de cabinet, înainte să devină premier în 2006. Olmert a servit în funcţia de premier până în 2009.

Fostul premier în vârstă de 69 de ani este deja la închisoare, servind o sentinţă de 6 ani pentru o altă condamnare pentru primire de mită şi spălare de bani.

În 2009, mărturia unuia dintre principalii consilieri ai lui Olmert, care a oferit înregistrări audio ce dovedesc că fostul premier a primit bani, a dus la o inversare a achitării. Înregistrările lui Shula Zaken, pe lângă un jurnal şi o mărturisire, nu fuseseră făcute publice în primul proces, în care Olmert fusese achitat.

În prezent, Olmert înfruntă un timp suplimentar de închisoare pentru cea mai recentă condamnare. Comisia de jucători va anunţa verdictul în cadrul viitoarei audieri în acest caz.

Avocaţii lui Olmert au declarat că vor face probabil apel la următoarea audiere.

În mai 2014, Olmert a fost amendat cu 430.000 de dolari şi condamnat la 6 ani închisoare pentru construirea unui complex rezidenţial ,numit “Holyland”, în perioada în care a servit ca primar al Ierusalimului timp de 2 termene, între 1993 şi 2003.

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, dând un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe