Tribunal moscovit cere arestarea lui Bill Browder, un critic al Kremlinului

Bill Browder
Bill Browder (Bertrand Guay / AFP/Getty Images)

Un tribunal rus a emis un mandat de arestare pe numele lui Bill Browder, fiind cel mai recent efort dintr-o campanie desfăşurată de Moscova pe termen lung pentru a-l judeca pe finanţatorul britano-american, potrivit RFE/RL.

Ordinul tribunalului din districtul Tver, Moscova, a fost emis la o lună după ce autorităţile ruse au anunţat că Browder este acuzat în absenţă de formarea unui „grup criminal transnaţional”. Oficiali ruşi au susţinut că Browder a fost de asemenea implicat în moartea avertizorului de integritate (whistleblower) Serghei Magniţki într-o închisoare din Moscova în urmă cu aproape un deceniu.

În ciuda mandatului de arestare şi a noilor acuzaţii, este improbabil ca Browder să fie judecat în Rusia. Browder îşi petrece majoritatea timpului său în Marea Britanie şi s-a opus în repetate rânduri eforturilor depuse de Kremlin de a folosi acordurile de cooperare ale Interpolului pentru a-l aresta.

Avocatul rus al lui Browder, Aleksandr Antipov, a afirmat că clientul său nu a fost informat în legătură cu noile acuzaţii şi nici cu privire la audiere.

Autorităţile ruse au declarat că îl investighează pe Browder pentru posibila sa implicare în ceea ce Moscova numeşte „otrăvirea fatală cu o substanţă chimică” a lui Magniţki şi a altor trei persoane, un lucru pe care Browder l-a negat ca fiind nefondat şi „kafkian”.

Browder, un cetăţean britanic născut în SUA, a fost la un moment dat investitorul cu cel mai mare portofoliu străin din Rusia, însă a căzut în dizgraţia Kremlinului şi acum este un critic al preşedintelui Vladimir Putin.

Browder l-a angajat pe Magniţki, care a fost arestat în 2008 după expunerea unei scheme conform căreia funcţionari de rând din Ministerul rus de Interne, ai serviciului fiscal şi din alte domenii, au fost, chipurile, implicaţi într-o fraudă fiscală de aproximativ 230 milioane de dolari.

Magniţki a fost ulterior închis şi acuzat că a ajutat el însuşi la frauda pe care a expus-o. El a murit într-o închisoare din Moscova în 2009, după ce a fost supus unui tratament echivalent cu tortura conform afirmaţiilor unor susţinători ai săi.

Autorităţile ruse, care au recunoscut faptul că frauda fiscală a avut loc, l-au judecat şi condamnat pe Magniţiki după moartea sa, şi au mai precizat că însuşi Browder a fost implicat în acea fraudă.

Un tribunal din Moscova l-a condamnat pe Browder în absenţă la nouă ani de închisoare în decembrie 2017, după ce l-a găsit vinovat de evaziune fiscală de proporţii.

De la moartea lui Magniţiki, Browder a depus eforturi pentru adoptarea de legi în diverse ţări ale lumii cu scopul de a-i pedepsi pe cei responsabili de abuzuri ale drepturilor omului – inclusiv Legea Magniţki din SUA din 2012, care a înfuriat Kremlinul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe