Tribunalul Penal Internaţional menţine acuzaţiile de genocid pentru Ratko Mladici

Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta  Iugoslavie.
Fostul comandant al sârbilor bosniaci, Ratko Mladici în faţa Tribunalului Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie. (Photo Serge Ligtenberg / Getty Images)

Tribunalul Penal Internaţional (TPI) pentru fosta Iugoslavie a menţinut marţi acuzaţiile aduse fostului comandant şef al armatei sârbilor bosniaci, Ratko Mladici, în urma cererii de achitare depuse de acesta.

Ratko Mladici, în vârstă de 72 de ani, este anchetat în prezent pentru acţiunile desfăşurate în războiul din Bosnia în perioada 1992 şi 1995, care s-a soldat cu peste 100.000 de morţi şi 2,2 milioane de refugiaţi. Acesta se confruntă cu 11 capete de acuzare, printre care genocid, crime împotriva umanităţii şi crime de război.

"Camera a examinat probele cu atenţie şi consideră că (...), în acest stadiu al procedurii, acuzaţiile trebuie menţinute", a precizat judecătorul Alphons Orie, la Haga.

"Camera consideră că acuzatul trebuie să răspundă pentru toate acuzaţiile care se găsesc în actul de acuzare", a precizat judecătorul.

Biroul procurorului îl acuză pe Ratko Mladici că a urmărit "epurarea etnică" într-o zonă a teritoriului Bosniei, cu scopul de a crea un stat sârb.

Srebreniţa trage greu

Acesta este anchetat în special pentru uciderea unui număr de cca 8.000 de bărbaţi şi băieţi musulmani în iulie 1995, la Srebreniţa, cel mai odios masacru comis în Europa după cel de-al doilea război mondial. Forţele sârbe din Bosnia-Herţegovina i-au separat pe bărbaţii şi adolescenţii musulmani de femei şi i-au urcat la bordul unor camioane şi maşini pentru a-i executa. Cadavrele lor au fost aruncate în gropi comune.

În timpul proceselor s-au aflat în sala de judecată de la Haga rude ale victimelor masacrului de la Srebeniţa care au asistat la audieri, strigând "criminalul" sau "ucigaşul", faţă de care Mladici a avut de asemenea manifestări dure.

"Este un criminal care nu se schimbă. Se vede asta în ochii lui. Nu regretă nimic. Dar slavă Domnului, acum este încarcerat şi nu mai este stăpânul vieţii şi al morţii", a precizat Zijo Smajlovici, preşedintele organizaţiei neguvernamentale bosniece "Justiţie, pace şi retur".

Ratko Mladici a fost arestat în Serbia, în mai 2011, după ce a fost căutat 16 ani. Procesul său a început pe 16 mai 2012.

Mladici a fost încarcerat în aceeaşi închisoare cu fostul lider politic Radovan Karadzici, care a fost arestat în 2008 şi se confrunta cu acuzaţii similare celor ale lui Mladici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe