Tribunalul Suprem israelian închide expoziţia cu cadavre

Captură a unei pagini de internet aparţinând unei companii de plastinare, Premier Exhibitions.
Captură a unei pagini de internet aparţinând unei companii de plastinare, Premier Exhibitions. (The Epoch Times)

Tribunalul Suprem israelian a ordonat închiderea Expoziţiei cu Cadavre – care foloseşte în mod controversat cadavre umane conservate – până la data de 9 octombrie. Activiştii au aplaudat decizia dar au dorit ca tribunalul să ordone închiderea imediată a expoziţiei şi să fi luat această decizie mult mai repede.

Expoziţia cu Cadavre a fost puternic criticată de activiştii pentru drepturile omului care spun că trupurile umane conservate provin după cum se pare de la oameni ucişi de către regimul chinez. Dar expoziţia a fost criticată de asemenea şi din alte motive.

“Nu există niciun dubiu că acest tip de spectacol încalcă demnitatea umană, incluzând demnitatea celor decedaţi”, au susţinut judecătorii israelieni săptămâna trecută, conform postului de televiziune NTD.

Protestatarii din faţa expoziţiei din Tel Aviv, care a început în luna mai şi era programată iniţial să se închidă doar în 21 octombrie, au declarat că ar fi dorit ca aceasta să fie închisă imediat.

Michael Ben Ari, membru al Parlamentului israelian, a declarat în timpul protestului că tribunalul a acţionat prea târziu.

“Tribunalul a închis expoziţia cu doar câteva zile înaintea datei iniţiale de închidere. Ar fi trebuit să spună clar: Această expoziţie este monstruozitate”, a fost el citat de NTD ca afirmând. “Aceste trupuri neînsufleţite trebuie să fie îngropate cu respect şi e necesară eliminarea acestui fenomen groaznic, comercializarea oamenilor, comercializarea trupurilor aşa cum vedem aici.”

Expoziţia cu Cadavre este organizată de compania Premier Exhibitions cu sediul în SUA. Pe website-ul companiei există o negare care spune parţial: “Cu privire la părţile, organele, fetuşii şi embrionii umani pe care îi vedeţi, Premier se bazează doar pe reprezentările partenerilor săi chinezi şi nu poate verifica imediat dacă acestea aparţin persoane executate în timpul detenţiei în închisorile chineze.”

În procesul conservării, fluidele corpului sunt înlocuite cu polimeri în scopul transformării cadavrelor într-un obiect pentru expoziţie.

Moshe Feiglin, un activist pentru drepturile omului şi şef al mişcării Conducerea Evreiască din Israel, a declarat că trupurile “sunt tratate ca o bucată de carne la piaţă” şi a notat că “nu este surprinzător faptul că toţi aceşti oameni … provin dintr-o ţară comunistă.”

Avocatul israelian David Schonberg, cel care a iniţiat apelul la Tribunalul Suprem, a comentat asupra deciziei: “Este o victorie reală chiar dacă aş fi dorit ca expoziţia să fie închisă astăzi.”

O sursă bine informată în privinţa conservării cadavrelor din oraşul chinez Dalian a spus în acest an ziarului The Epoch Times că multe dintre cadavrele tratate în fabricile de conservare provin de la practicanţi Falun Gong ucişi. Ziarul Epoch Times nu poate confirmă faptul că Premier Exhibitions ar fi folosit în mod conştient trupurile provenite pe această cale.

Informaţiile raportate anterior de Epoch Times au legat vânzarea de cadavre de Gu Kailai, soţia politicianului chinez căzut în dizgraţie Bo Xilai, care a fost la un moment dat primar al oraşului Dalian. În acest oraş se află câteva fabrici de conservare.

Dacă poliţia chineză declară nerevendicat trupul unui prizonier, aceasta este liberă să facă ce vrea cu cadavrul, chiar sa îl vândă fabricilor respective pentru profit.

Practicanţii Falun Gong – o practică spirituală tradiţională chineză persecutată în China din 1999 – sunt în special vulnerabili desemnării ca “nerevendicaţi.” Pentru a-şi proteja familiile de persecuţie, practicanţii deseori nu îşi dezvăluie numele şi familiile lor nu ştiu unde sunt închişi, poliţia având mână liberă în privinţa utilizării trupurilor lor.

“Presupunem că se va face totul posibil, incluzând din partea autorităţilor vamale, ca o aceeaşi situaţie să nu mai aibă loc”, a declarat Tribunalul Suprem israelian în decizia sa din 23 septembrie.

La mijlocul lunii august, Internetul chinez a fost inundat de comentarii cu privire la originea trupurilor conservate.

“Când vine vorba de vânzarea trupurilor propriilor cetăţeni pentru bani, nici chiar fasciştii nu au făcut-o vreodată”, scria un utilizator de Internet.

Un alt utilizator, “Brilliant Career”, spunea că multe dintre trupuri aparţineau femeilor însărcinate.

“În China, femeile însărcinate nu primesc niciodată pedeapsa cu moartea. În plus, cum este posibil ca atât de multe femei însărcinate să fi murit în închisoare? Chiar şi structura fetusului este completă!! Este pur si simplu înspăimântător”, scris utilizatorul respectiv.