Truc: cum se taie ceapa fără lacrimi [video]

Bucătarul american Gordon Ramsay, printre alţii, îl explică în detaliu.
Ceapă
Ceapă (pixabay.com)

Ceapa este una dintre cele mai vechi plante de cultură, fiind apreciată încă de acum circa 5.000 de ani, cultivată ca plantă medicinală, condiment şi ca legumă. În Egiptul antic era considerată un simbol al vieţii eterne, datorită formei sale rotunde şi a inelelor concentrice şi era oferită zeilor, sau era folosită ca monedă de plată pentru a ajunge în rai, astfel au fost plătiţi şi lucrătorii care au clădit piramidele.

Aliment apreciat în antichitate pentru virtuţile sale terapeutice, tonice şi antiinfecţioase, ceapa este un factor de sănătate şi de longevitate şi este folosit zilnic în bucătăria noastră. Dar, de fiecare dată când vine momentul să o tăiem ne confruntăm cu una dintre particularităţile sale mai puţin plăcute: vaporii săi ne fac să plângem.

Dar cum putem evita acest lucru? Cheia se află în modul cum este tăiată. Şi pentru aceasta trebuie stăpânită bine tehnica tăierii, dar şi cea a stăpânirii plânsului provocat de vapori. Există anumite soiuri de ceapă care ne pot produce mult mai multe lacrimi decât un film dramatic la televizor. Motivul este o substanţă, alliin lyase, care emite o moleculă numită propantiol S-oxid, un fel de ulei esenţial sulfuros volatil care este captat de nas în timp ce respirăm.

Şi, ca orice în bucătărie, această tehnică are şi un truc. Sau, mai degrabă, trucuri.

Unii spun că, pentru a evita ca ceapa să emită substanţa alliin lyase responsabilă pentru gazul care ne face să plângem, trebuie să punem ceapa în congelator sau în frigider pentru o perioadă de timp, astfel încât aceasta să devină foarte rece. Alţii recomandă punerea cepei în apă foarte rece cu gheaţă pentru a obţine acelaşi efect.

Sigur că aţi auzit şi de cei care spun că trucul este să-ţi pui o foaie de ceapă pe cap în timp ce o tai - o legendă care nu are nicio bază, după cum vă puteţi imagina. Alţii taie ceapa sub hota din bucătărie pentru ca substanţa să se volatilizeze rapid, iar unii spun că este suficient să freci cuţitul cu o cârpă sau tifon înmuiate în oţet, dar această practică va lăsa un gust de oţet în legume.

Dar se pare că trucul care funcţionează cu adevărat este cel pe care bucătarul american Gordon Ramsay l-a explicat acum ceva timp într-un clip video lansat pe youtube. Secretul este: un cuţit bun, ţinut ferm şi lăsând intactă partea care se află cel mai aproape de coada cepei - care ar trebui să fie aruncată fără să se cureţe de coajă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură