Trump acuză China de manipulare valutară. Yuanul în picaj

Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019
Preşedintele american Donald Trump susţine un discurs în Grădina Trandafirilor de la Casa Alba, Washington, D.C., 15 februarie 2019 (Chip Somodevilla/Getty Images)

Moneda Chinei a scăzut faţă de dolar la cel mai mic nivel dintr-un deceniu, ceea ce l-a determinat, luni, pe preşedintele american Donald Trump să acuze Beijingul de manipularea valutei sale.

“China şi-a redus preţul valutei la un nivel scăzut aproape istoric”, a precizat Trump într-un mesaj postat pe Twitter. “Aceasta este ‘manipulare valutară’. Ascultaţi voi cei de la Federal Reserve? Aceasta este o încălcare majoră [a regulilor] care va slăbi puternic China în timp!”.

Spre deosebire de lumea liberă, care permite monedei sale să scadă şi să crească în funcţie de forţele pieţele, guvernul comunist chinez intervine în mod excesiv pe piaţa monetară pentru a împinge yuanul în direcţii favorabile liderilor Partidului. În weekendul trecut, guvernul de la Beijing a permis yuanului să cadă la cel mai scăzut nivel dintr-un deceniu. Deprecierea monetară face exporturile chineze mai ieftine în străinătate şi poate submina efectele tarifelor impuse de administraţia Trump.

Deprecierea yuanului a avut loc după ce preşedintele Trump a anunţat în urmă cu câteva zile că SUA va impune tarife de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari.

Într-o declaraţie, Banca Populară a Chinei, versiunea chineză a Federal Reserve al SUA, a negat că a depreciat în mod intenţionat valoarea yuanului, precizând că statul comunist “nu se implică în tactici de depreciere competitivă, nu foloseşte rata de schimb în scopuri competitive şi nu foloseşte rata de schimb ca o unealtă pentru a face faţă tulburărilor externe, precum disputele comerciale”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie