Trump ameninţă cu măsuri împotriva Organizaţiei Mondiale a Comerţului

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a ameninţat luni că va lua măsuri împotriva Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), după ce rapoarte media au susţinut că acesta ar fi dorit să scoată Statele Unite din organizaţia care reglementează comerţul global.

Trump s-a plâns deseori că SUA este tratată neloial în comerţul global şi a criticat dur OMC pentru că a permis să se întâmple acest lucru, potrivit Reuters.

“OMC a tratat foarte prost SUA şi sper că îşi vor schimba obiceiurile. Ei ne-au tratat foarte rău timp de mulţi, mulţi ani şi din acest motiv ne aflăm într-un dezavantaj mare în OMC”, a declarat Trump reporterilor la Casa Albă.

“Şi nu plănuim nimic acum, dar dacă nu ne vor trata în mod corect vom face ceva”, a adăugat liderul american.

Site-ul de ştiri Axios a susţinut săptămâna trecută că preşedintele republican doreşte să se retragă din OMC, însă, vineri, secretarul Trezoreriei SUA, Steven Mnuchin, a negat acest lucru.

Axios a declarat duminică faptul că Trump, care a făcut din combaterea schimburilor comerciale inechitabile un pilon al preşedinţiei sale, ar fi ordonat elaborarea unui proiect de lege privind retragerea din OMC.

Iar luni, secretarul american al Comerţului, Wilbur Ross, a precizat că este prea devreme pentru ca SUA să discute despre retragerea din OMC.

“OMC ştie că unele reforme sunt necesare. Cred că există într-adevăr o nevoie de actualizare şi sincronizare a activităţilor sale şi vom vedea unde se ajunge. Dar cred că este puţin cam prematur să discutăm pur şi simplu de retragerea din organizaţie”, a afirmat Ross pentru CNBC.

“Nu am ascuns poziţia noastră că sunt necesare unele reforme la OMC”, a adăugat Ross.

Poziţia agresivă a lui Trump în privinţa comerţului a deteriorat relaţiile SUA cu aliaţii şi partenerii săi comerciali din Europa până în China. Trump s-a retras din negocierile pentru Parteneriatul Trans-Pacific la scurt timp după ce a fost învestit la începutul anului trecut şi a început să renegocieze acordul NAFTA cu Mexic şi Canada.

Mai recent, Trump a impus tarife la importurile de oţel şi aluminiu în SUA din diverse ţări şi, începând de vineri, el va impune tarife asupra unor importuri de produse chineze în valoare de câteva miliarde de dolari.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe