Trump anunţă că îşi rezervă opţiunea de a decupla SUA de China

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Joi, preşedintele Donald Trump a declarat că administraţia sa păstrează opţiunea de a se decupla complet de China, pe fondul tensionării relaţiilor dintre cele două mari economii ale lumii.

Declaraţia a survenit după o şedinţă maraton între secretarul de stat Mike Pompeo şi un omolog chinez, cu privire la adoptarea de către un Congres al Partidului Comunist Chinez a aşa-numitei "legi de securitate naţională" pentru Hong Kong, o evoluţie care va pune capăt drepturilor civile în oraş.

Administraţia Trump a intensificat recent retorica şi acţiunile împotriva regimului comunist pe mai multe fronturi, inclusiv criticând răspunsul Beijing-ului la focarul de virus Wuhan şi campania comunistă de presiune asupra Hong Kong-ului şi impunând constrângeri asupra firmelor chineze implicate în campanii masive de spionaj economic.

Referindu-se la observaţiile reprezentantului american al SUA, Robert Lighthizer, în China, în cadrul unei audieri, miercuri, în faţa Comitetului Modalităţi şi Mijloace, Trump a scris pe Twitter: „Nu a fost vina ambasadorului Lighthizer (ieri în Comitet), poate nu am fost clar, dar SUA, cu siguranţă, menţine o opţiune politică, în diferite condiţii, de decuplare completă de China. Mulţumesc!"

În timpul audierii, Lighthizer afirmase: „Cred că poţi să stai şi să decuplezi economia Statelor Unite de economia chineză acum?… Aceasta a fost o opţiune politică cu ani în urmă, dar nu cred că este o politică sau o politică rezonabilă în acest moment. Cred că veţi vedea că lanţurile de aprovizionare se vor întoarce ca urmare a politicii Statelor Unite”.

Trump şi autorităţile SUA au criticat dur Beijing-ul pentru modul în care a administrat focarul de virus Wuhan, provocând răspândirea globală a bolii. În mai, Donald Trump a indicat că Statele Unite „ar putea întrerupe întreaga relaţie” cu China.

Se presupune că, de asemenea, administraţia accelerează planurile de sprijinire a companiilor americane care doresc să îşi mute producţia din China după ce pandemia a expus pericolele dependenţei lanţului de aprovizionare, de China.

Miercuri, secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, s-a întâlnit cu cel mai înalt diplomat al Chinei, Yang Jiechi, în Hawaii. Pompeo a declarat într-o postare pe Twitter, a doua zi, că „i-a recomandat lui Yang să-şi îndeplinească şi să onoreze toate obligaţiile” acordului Faza 1 semnat de cele două ţări la începutul lunii ianuarie.

În cadrul şedinţei de ieri a Camerei, Lighthizer a negat, de asemenea, afirmaţiile fostului consilier de securitate naţională John Bolton, că Trump ar fi solicitat ajutorul liderului chinez Xi Jinping pentru a câştiga victoria în alegerile de anul acesta în timpul negocierilor comerciale din marja summitului G-20 din iunie 2019.

„Absolut neadevărat, nu s-a întâmplat niciodată. Am fost acolo, nu-mi amintesc să se fi întâmplat vreodată acest lucru”, a spus Lighthizer. „Nu cred că este adevărat, nu cred că s-a întâmplat vreodată.”

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe