Trump atacă Rusia pentru subminarea progresului în soluţionarea crizei nord-coreene

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a acuzat Rusia că ajută Coreea de Nord să evite sancţiunile internaţionale, furnizându-i proviziile de care are nevoie pentru a dezvolta arme nucleare mai avansate şi mai distructive.

Într-un atac îndreptat împotriva Kremlinului, liderul american a acuzat Moscova că subminează eforturile SUA de a soluţiona criza continuă din Peninsula Coreeană.

Într-un interviu acordat miercuri pentru Reuters, Trump a lăudat eforturile Chinei pentru angajamentul său în susţinerea sancţiunilor ce urmăresc să blocheze fonduri, petrol şi cărbune pentru regimul lui Kim Jong-un.

Şi, în timp ce a afirmat că Beijingul ar putea face mai mult pentru a ajuta, Trump a precizat că Moscova face exact opusul.

Preşedintele american a adăugat: “Rusia nu ne ajută deloc în privinţa Coreei de Nord. Lucrurile cu care ne ajută China sunt stricate de Rusia”.

Surse ale serviciilor de informaţii vest-europene au declarat în decembrie 2017 pentru Reuters că mai multe petroliere ruseşti au furnizat combustibil Coreei de Nord în cel puţin 3 ocazii în ultimele câteva luni.

Transferul de combustibil aparent a avut loc pe mare, mişcare ce ar încălca în mod direct sancţiunile ONU.

Moscova a negat încălcarea sancţiunilor internaţionale aplicate împotriva Phenianului.

Coreea de Nord se bazează pe petrolul importat pentru a-şi menţine viabilă economia fragilă, precum şi să-şi dezvolte programul de rachete balistice de rază lungă.

O serie de sancţiuni dure adoptate de ONU – care au fost acceptate de SUA, Rusia şi China – au redus în mod drastic cantitatea de petrol pe care o poate cumpăra regimul comunist al lui Kim Jong-un.

Trump a mai afirmat că omologul său rus Vladimir Putin “ar putea face multe” pentru soluţionarea crizei nord-coreene.

“Din păcate, nu prea avem o relaţie cu Rusia şi, în unele cazuri, este posibil ca Rusia să dea (Coreei de Nord) ceea ce ia înapoi China”, a mai precizat Trump.

“Astfel, rezultatul net nu este la fel de bun cum ar putea fi”.

Trump a lansat acest atac împotriva Rusiei după ce, la sfârşitul anului trecut, a acuzat oficialii chinezi că încalcă sancţiunile ONU aplicate Coreei de Nord – acest lucru pe lângă încălcarea legii internaţionale în Marea Chinei de Sud.

“Prinşi în flagrant – sunt foarte dezamăgit că China permite Coreei de Nord să obţină petrol. Nu va exista niciodată o soluţie amicală la probleme nord-coreene dacă acest lucru continuă!”, a scris Trump pe Twitter. Autorităţile sud-coreene au dezvăluit în 29 decembrie 2017 că au sechestrat o navă sub pavilion Hong Kong care ar fi livrat ilegal petrol Coreei de Nord.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe