Trump consideră că Iranul va dori “în curând” să discute

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a declarat că este sigur că Teheranul va dori “în curând” să negocieze cu Washingtonul şi a contestat rapoartele media care sugerează că există neînţelegeri în cadrul administraţiei SUA cu privire la politica privind Iranul, potrivit RFE/RL.

“Sunt sigur că Iranul va dori în curând să discute”, a precizat Trump miercuri, într-un mesaj postat pe Twitter, fără să detalieze.

Remarcile lui Trump au avut loc după ce, în 9 mai, el a afirmat că nu exclude o confruntare militară cu Teheranul, adăugând la acea vreme că ar dori ca Iranul să ia iniţiativa şi “să mă sune”.

Liderii iranieni au declarat că resping orice discuţii cu Washingtonul.

Tensiunile s-au amplificat în Orientul Mijlociu după ce SUA a anunţat că trimite un portavion, bombardiere, o navă de asalt şi o baterie de rachete Patriot în Golful Persic pentru a răspunde la ceea ce Washingtonul susţine a fi “indicii clare” că Iranul ar urmări să afecteze securitatea forţelor sale din regiune şi ale aliaţilor. De altfel, în ultima lună, SUA a adoptat o poziţie tot mai agresivă împotriva Teheranului: a desemnat Gărzile Revoluţionare ale Iranului ca fiind grup terorist şi a refuzat să extindă o serie de derogări care ar fi permis unor ţări să importe petrol iranian fără să fie afectate de sancţiunile americane.

Săptămâna trecută s-a împlinit un an de către preşedintele american Donald Trump a anunţat că SUA se retrage din acordul nuclear încheiat între marile puteri şi Iran în 2015 (JCPOA), acuzând că acesta este plin de breşe deoarece nu acoperă dezvoltarea şi testarea de rachete balistice iraniene şi susţinerea de către Iran a unor grupuri extremiste în Orientul Mijlociu. Retragerea a fost urmată de reimpunerea unor sancţiuni economice dure.

Iranul a negat că susţine activităţi militante şi a precizat că programul său nuclear urmăreşte atingerea unor obiective energetice civile.

Ministrul iranian de Externe, Mohammad Javad Zarif, a afirmat în timpul unei vizite în Tokyo în 16 mai că ţara sa manifestă “maxim de cumpătare” în ciuda retragerii americanilor din acordul nuclear şi a acuzat SUA de o intensificare “inacceptabilă” a crizei.

La rândul său, Trump a respins ca “fake news” (ştiri false) un raport al publicaţiei The New York Times (NYT), care a susţinut că administraţia SUA îşi revizuieşte planurile pentru o potenţială trimitere a 120.000 de soldaţi în Orientul Mijlociu în cazul în care Iranul ar ataca forţele americane din zonă sau dacă ar accelera activităţile de construire a unei arme nucleare.

“Consider că este fake news, OK? Aş face acum acest lucru? Absolut. Dar nu am făcut planuri pentru aşa ceva. Sperăm că nu va trebui să facem planuri pentru aşa ceva. Şi, în cazul în care am face-o, am trimite mult mai mulţi soldaţi”, a declarat Trump reporterilor, marţi, la Casa Albă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe