Trump critică Federal Reserve. Pieţele americane înregistrează pierderi

Preşedintele american a afirmat că Federal Reserve este “singura problemă pe care o are economia noastră”. Acţiunile de pe Wall Street au înregistrat pierderi în cea de-a patra sesiune consecutiv, în pofida eforturilor secretarului Trezoreriei SUA de a linişti investitorii.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Saul Loeb/AFP/Getty Images)

Indicele Dow Jones Industrial Average a pierdut peste 650 de puncte luni, extinzând pierderile după cea mai slabă săptămână din ultimii şapte ani. Acţiunile din domeniile sănătăţii, tehnologiei şi industrial au fost cel mai puternic lovite, potrivit Deutsche Welle.

Secretarul Trezoreriei americane, Steven Mnuchin, i-a întrebat pe directorii generali ai băncilor JP Morgan Chase, Bank of America, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Wells Fargo şi Citigroup dacă “au la dispoziţie lichidităţi semnificative pentru a acorda credite consumatorilor, pieţelor de afaceri şi pentru alte operaţiuni care au legătură cu piaţa”.

Răspunsul lor ar fi trebuit să liniştească pieţele după ce Mnuchin a anunţat că băncile “nu au experimentat niciun fel de probleme de clearing şi că pieţele continuă să funcţioneze în mod corespunzător”. Totuşi, el pare să fi provocat agitaţie şi o nouă temere care va fi monitorizată de observatorii pieţelor.

Comentariile lui Mnuchin au avut loc după un mesaj postat luni pe Twitter de preşedintele american Donald Trump, care a atacat din nou Federal Reserve, criticând-o pentru creşterea ratei dobânzii. Săptămâna trecută, banca centrală americană a majorat anul acesta pentru a patra oară dobânda de referinţă în intervalul 2,25% - 2,50% şi alte două creşteri sunt proiectate pentru 2019.

“Singura problemă pe care o are economia noastră este Fed. Ei nu simt piaţa, nu înţeleg războaiele comerciale necesare sau dolarul puternic sau chiar blocajele democraţilor cu privire la graniţe. Fed este ca un jucător de golf puternic care nu poate marca puncte deoarece nu simte loviturile”, a scris Trump într-un mesaj postat pe Twitter.

De asemenea, Mnuchin a susţinut în weekend pe Twitter că a discutat cu Trump despre concedierea preşedintelui Fed, Jerome Powell. Acesta l-a citat pe Trump afirmând că el nu crede că are autoritatea de a-l înlătura pe şeful băncii centrale.

Remarcile lui Trump pe Twitter au loc după demisia secretarului Apărării, James Mattis şi pe fondul blocajului guvernului federal din cauza disputelor cu Congresul SUA privind finanţarea şi construirea unui zid la graniţa cu Mexicu, precum şi a războiului comercial continuu cu China.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie