Trump critică Google pentru rezultate de căutare părtinitoare

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a condamnat Google, marţi, pe Twitter, etichetând motorul de căutare ca fiind “măsluit” pentru favorizarea publicaţiilor de ştiri liberale şi ale establishmentului în ceea ce priveşte rezultatele de căutare.

Trump a sugerat că gigantul hi-tech s-ar putea comporta într-o manieră ilegală prin influenţarea rezultatelor de căutare şi a promis că problema rezultatelor de căutare părtinitoare ale motorului Google “va fi abordată”. Anterior, Trump a mai declarat că Google a fost părtinitor în timpul campaniei sale prezidenţiale din 2016.

Mesajul său a fost postat după un raport publicat de o jurnalistă conservatoare, care a susţinut că 96 dintre rezultatele căutărilor sale după cuvântul “Trump” în Google News au fost surse de ştiri ale establishmentului şi de stânga.

Trump şi-a îndreptat focul spre Silicon Valley în ultimele săptămâni, după o campanie de suprimare fără precedent desfăşurată de platforme precum Twitter şi Youtube împotriva conţinutului conservator şi anti-establishment. Preşedintele a precizat că este “periculos” ca platformele de social media să închidă conturi şi a acuzat aceste platforme de discriminare împotriva conservatorilor şi republicanilor.

Declaraţiile sale reiterează critici recent lansate împotriva Sillicon Valley de alţi republicani de top, inclusiv Kevin MccCarthy, lider al majorităţii republicane, Ted Cruz, senator din Texas, Ronna McDaniel, preşedintă a Comitetului Naţional Republican, şi managerul campaniei lui Trump, Brad Parscale.

Deşi rezultatele de căutare părtinitoare sunt mai greu de detectat decât interdicţiile aplicate conservatorilor proeminenţi pe platformele de social media, acest lucru poate avea un impact mult mai mare asupra alegerilor. O cercetare realizată de psihologul dr. Robert Epstein estimează că rezultatele de căutare negative referitoare la un candidat pot duce la schimbarea cu până la 43,4% a preferinţelor de vot în rândul alegătorilor nedecişi.

Google a fost subiectul unei mari controverse cu privire la părtinirea sa politică. Anul trecut, compania a fost subiectul unei serii de scurgeri de informaţii din partea unor angajaţi conservatori, care au afirmat că gigantul hi-tech este caracterizat de o monocultură de extremă stânga care forţează criticii politicilor progresiste să îşi ascundă poziţia şi viziunea politică pentru a-şi proteja carierele.

Într-una dintre scurgerile respective, angajaţi ai Google au dezvăluit că liderii companiei “au avut lacrimi în ochi” a doua zi după victoria lui Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 2016.

Gigantul hi-tech se confruntă în prezent cu un proces colectiv din partea unor foşti angajaţi care susţin că Google face discriminări în funcţie de punctul de vedere politic, rasă şi sex.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe