Trump deschis la un acord comercial „istoric” cu China

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez, Xi Jinping.
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez, Xi Jinping. (Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez Xi Jinping au căzut de acord, sâmbătă, să reia discuţiile comerciale, după o întâlnire cu mize ridicate desfăşurată în marja summitului G20 din oraşul japonez Osaka, potrivit Deutsche Welle.

Trump a afirmat că întâlnirea sa cu tovarăşul Xi a fost „excelentă” şi că „am revenit la normal”.

Disputa comercială sino-americană a început anul trecut, după ce preşedintele american Donald Trump a aplicat taxe de 25% asupra unor importuri chineze în valoare de 50 de miliarde de dolari cu scopul de a soluţiona ceea ce el a numit drept „practici comerciale neloiale” folosite de Beijing. De atunci, cele două părţi şi-au aplicat câteva serii de taxe.

În luna mai, Beijingul a promis că va copia planul preşedintelui Trump de a creşte taxele la unele importuri chineze în valoare de 300 miliarde de dolari, China promiţând că va impune taxe de 25% asupra unor produse americane.

Totuşi, după întâlnirea dintre cei doi şefi de stat, Washingtonul a căzut de acord să nu aplice noi taxe asupra exporturilor chineze „cel puţin pentru moment”, a confirmat Trump la o conferinţă de presă, coroborând informaţiile anterioare venite din China.

Mulţi lideri au urmărit să vadă dacă cei doi ar putea încheia un acord pentru a calma tensiunile şi pentru a pune capăt războiului comercial dintre ţările lor.

Înaintea întâlnirii, Trump a declarat că „ar fi un moment istoric dacă am putea încheia un acord comercial corect”.

„Noi suntem cu totul deschişi la aşa ceva şi voi sunteţi cu totul deschişi la aşa ceva”, i-a declarat Trump lui Xi.

La rândul său, Xi i-a spus omologului său american că dialogul şi cooperarea sunt mai bune decât „confruntarea”.

Disputa comercială sino-americană a subminat lanţurile de aprovizionare şi pieţele globale. Discuţiile dintre oficialii americani şi chinezi cu privire la tarifele impuse de ambele tabere s-au prăbuşit luna trecută după 11 runde de negocieri.