Trump este dispus să discute cu liderul Iranului fără precondiţii

Donald Trump
Donald Trump (Darren McCollester/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat luni că ar fi dispus să se întâlnească cu liderul iranian, fără precondiţii, pentru a discuta despre îmbunătăţirea relaţiilor, după ce, în luna mai, SUA s-a retras din acordul nuclear iranian.

“M-aş întâlni cu oricine. Eu cred în întâlniri”, în special în cazuri în care războiul este miza, a precizat Trump la o conferinţă de presă susţinută la Casa Albă când a fost întrebat dacă ar dori să se întâlnească cu preşedintele iranian Hassan Rohani, potrivit Reuters.

Niciun preşedinte american nu s-a întâlnit cu un lider iranian de când SUA a rupt relaţiile diplomatice cu Teheranul la un an după revoluţia din 1979 ce a dus la răsturnarea de la putere a Şahului, un aliat al SUA. Fostul preşedinte american Barack Obama a discutat telefonic cu Rohani în 2013.

Nu există niciun indiciu că o posibilă disponibilitate a lui Trump de a se întâlni cu Rohani ar însemna o schimbare în intenţia administraţiei de a amplifica sancţiunile şi retorica împotriva Teheranului cu scopul declarat de a “urmări schimbări în comportamentul guvernului iranian”.

Dar remarcile lui Trump reprezintă o diminuare a retoricii sale comparativ cu declaraţiile făcute acum o săptămână, când l-a criticat pe Rohani într-un mesaj postat pe Twitter, afirmând: “Niciodată să nu mai ameninţaţi SUA, sau veţi suferi consecinţe precum cele pe care puţini de-a lungul istoriei le-au suferit vreodată înainte”.

Avertismentul lui Trump din 22 iulie a avut loc la scurt timp după ce Rohani i s-a adresat preşedintelui american într-un discurs şi l-a avertizat să nu urmărească politici ostile împotriva Teheranului. “America ar trebui să ştie că pacea cu Iranul este mama tuturor păcilor, iar războiul cu Iranul este mama tuturor războaielor”, afirmase liderul iranian.

Luni, la o conferinţă de presă cu premierul italian aflat în vizită în Statele Unite, Giuseppe Conte, Trump a declarat: “Cu siguranţă m-aş întâlni cu Iranul dacă ei ar dori o întâlnire. Nu ştiu dacă sunt pregătiţi încă. Am pus capăt acordului cu Iranul. A fost un acord ridicol. Cred că, în cele din urmă, ei vor dori o întâlnire şi sunt pregătit să mă întâlnesc cu ei oricând vor dori”.

Liderul de la Casa Albă a mai afirmat că nu are niciun fel de “precondiţii” pentru o întâlnire cu iranienii, adăugând: “Dacă doresc să ne întâlnim, ne vom întâlni”.

“Dacă am putea obţine ceva semnificativ, nu risipa de hârtie ce a reprezentat celălalt acord, cu siguranţă aş fi dispus să mă întâlnesc cu ei”, a adăugat el, notând că un astfel de rezultat ar fi bun pentru SUA, Iran şi restul lumii.

În luna mai, Trump a retras SUA din acordul nuclear încheiat în 2015 între Teheran şi marile puteri care a urmărit să restricţioneze în mod semnificativ activităţile nucleare iraniene în schimbul relaxării sancţiunilor internaţionale. Dar de atunci, establishmentul clerical din Teheran s-a aflat sub o presiune tot mai mare din partea SUA şi a perspectivei reînnoirii sancţiunilor americane.

Washingtonul încearcă să forţeze Teheranul să renunţe la programul de arme nucleare şi rachete balistice şi să nu mai acorde sprijin grupurilor militante din Orientul Mijlociu, unde Iranul este implicat în războaie prin terţi precum cele din Yemen şi Siria.

Iranul şi ceilalţi semnatari ai acordului nuclear depun eforturi pentru a găsi o cale de salvare a acordului, chiar dacă SUA va reimpune sancţiunile în două etape – în 6 august şi 4 noiembrie – forţând multe companii străine să îşi reducă sau suspende afacerile cu Iranul.

Dar, în ciuda schimburilor verbale intense dintre Teheran şi Washington din ultimele săptămâni, autorităţile iraniene au ţinut deschisă uşa diplomaţiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe