Trump îl critică pe Macron pentru trimiterea de “semnale mixte” Iranului

Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său francez Emmanuel Macron
Preşedintele american Donald Trump (dr) şi omologul său francez Emmanuel Macron (Ludovic Marin/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump l-a acuzat pe omologul francez Emmanuel Macron că trimite Iranului “semnale mixte” cu privire la posibile discuţii cu Washingtonul, potrivit RFE/RL.

“Iranul are probleme financiare serioase. Ei doresc cu disperare să discute cu SUA dar primesc semnale mixte din partea tuturor celor care pretind că ne reprezintă, inclusiv preşedintele Macron al Franţei”, a susţinut Trump într-un mesaj postat joi pe Twitter.

“Ştiu că Emmanuel vrea să facă bine, aşa cum vor toţi ceilalţi, dar nimeni nu vorbeşte în numele SUA decât SUA însăşi”, a scris el.

În mai 2018, Trump a scos Statele Unite din acordul nuclear încheiat în 2015 între Iran şi şase puteri mondiale şi a început să reimpună sancţiuni severe Teheranului, susţinând că termenii acordului nu au fost suficient de stricţi pentru a împiedica ţara să dezvolte arme nucleare.

Trump a indicat că este dispus să discute cu liderii iranieni, însă Teheranul a declarat că mai întâi trebuie să fie ridicate sancţiunile.

De asemenea, ca răspuns la sancţiunile americanilor, Teheranul a luat măsuri pentru a depăşi două limite impuse de acordul nuclear JCPOA: una în ceea ce priveşte cantitatea de uraniu pe care o poate stoca şi una vizând gradul de puritate la care îşi poate îmbogăţi uraniul, crescând acest grad de la 3,67% la 4,5%. De asemenea, Iranul a ameninţat că intenţionează să crească gradul de puritate la 20%. Măsurile iranienilor au declanşat noi ameninţări din partea SUA privind aplicarea de noi sancţiuni.

Franţa, împreună cu Marea Britanie, Rusia şi China, a rămas în acord şi a cerut Washingtonului, fără succes, să rămână de asemenea în acord.

Nu a fost imediat clar la ce anume s-a referit Trump în postările sale pe Twitter, iar Casa Albă nu a comentat.

Un raport publicat la începutul acestei săptămâni de Al-Monitor a susţinut că Macron l-a invitat pe preşedintele iranian Hassan Rohani la un summit G7, care va avea loc în această lună în Franţa, pentru a se întâlni cu Trump.

Un diplomat francez a contestat raportul şi a afirmat pentru Reuters că “este prioritar ca Iranul să respecte obligaţiile sale nucleare”.

Începând cu luna mai, câteva petroliere au fost atacate în Strâmtoarea Ormuz, una dintre cele mai utilizare canale maritime din lume.

Casa Albă a acuzat forţele iraniene de sabotarea petrolierelor în Ormuz. Ca răspuns, SUA a creat o operaţiune multinaţională pentru a garanta libertatea de navigaţie în zonă. Marea Britanie s-a alăturat în urmă cu câteva zile misiunii, după ce un petrolier sub pavilion britanic a fost capturat luna trecută de Gărzile Revoluţionare ale Iranului. Teheranul a capturat nava după ce Marina Regală britanică a confiscat la rândul ei, la începutul lunii iulie, un petrolier iranian în largul Gibraltarului.

Însă alţi aliaţi ai SUA au respins apelurile Washingtonului de a participa la operaţiuni. Ministrul german de Externe, Heiko Maas, a afirmat că Berlinul nu va participa la o misiune condusă de SUA din cauza strategiilor diferite în ceea ce priveşte Iranul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe