Trump îl laudă pe Viktor Orban pentru protejarea graniţelor Ungariei

Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015.
Un grup de refugiaţi trece pe sub un gard de sârmă ghimpată la frontiera ungaro-sârbă, în apropiere de Roszke, Ungaria, 27 august 2015. (Attila Kisbenedek/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump l-a apelat la telefon pe premierul ungar Viktor Orban pentru a discuta despre relaţii diplomatice şi importanţa securităţii frontierelor.

Noul ambasador american în Ungaria, David Cornstein, urmează să ajungă la Budapesta în curând, iar preşedintele Trump a folosit ocazia pentru a discuta cu liderul european.

Conţinutul conversaţiei a fost transmis mass mediei de stat de către ministrul ungar de Externe şi Comerţ, Peter Szijjarto.

“Cei doi lideri au discutat despre importanţa protejării frontierelor şi au convenit că o ţară care nu este capabilă să îşi protejeze propriile graniţe nu mai poate dăinui ca ţară”, potrivit unui comunicat publicat pe website-ul guvernului ungar.

“Ministrul [Szijjarto] a afirmat că preşedintele american l-a încurajat pe domnul Orban să apere cu tărie graniţa sudică a Ungariei. Dl Orban l-a asigurat pe preşedintele [Trump] că Ungaria este dedicată să continue politica actuală privind imigraţia şi îşi va apăra frontierele”, se mai precizează în comunicat.

Mulţi l-au poreclit pe Orban drept “Trump al Ungariei”, însă el şi-a început recent cel de-al patrulea mandat în funcţia de prim ministru şi a reuşit să implementeze controale stricte privind imigraţia, precum şi un gard de frontieră foarte eficient cu sprijinul covârşitor al alegătorilor maghiari şi al unei coaliţii de guvernare tot mai populare.

Orban îmbină naţionalismul, protecţionismul cultural şi promovarea principiilor creştine într-o manieră care i-a conferit un statut emblematic pe scena mondială, atrăgând în acelaşi timp critici şi atacuri din partea Bruxelles-ului, a reţelei conduse de miliardarul George Soros şi a globaliştilor de stânga.

În timpul unui interviu recent la un post de radio ungar, Orban a avertizat că “vine un val ridicat [de imigranţi]", susţinând că imigranţii ilegali şi traficanţii de persoane exploatează din nou peninsula Balcanică, situaţia reprezentând o nouă provocare pentru securitatea naţiunilor UE aflate la frontiera sud-estică a blocului.