Trump învinuit că ar fi încercat să blocheze ancheta FBI asupra legăturilor dintre Michael Flynn şi Rusia

Războiul dintre Trump şi establishment face ravagii după demiterea, săptămâna trecută, a directorului FBI, James Comey. Şeful FBI a fost un element cheie al îngropării numeroaselor scandaluri care au învăluit clanul Clinton de-a lungul campaniei.
Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Mario Tama/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump este învinuit că, în timpul unei întâlniri cu fostul director FBI James Comey, a încercat să blocheze o anchetă a agenţiei americane de informaţii asupra legăturilor dintre fostul consilier al Casei Albe pe probleme de securitate naţională, Michael Flynn, şi Rusia, au declarat unele organizaţii media marţi.

Comey, care a fost concediat de Trump săptămâna trecută, s-a întâlnit cu Trump în Biroul Oval la o zi după concedierea lui Flynn în luna februarie şi, după aceea, ar fi scris un memorandum despre cererea lui Trump în privinţa anulării investigaţiei asupra lui Flynn, conform New York Times, Reuters, Associated Press şi altor organizaţii media care au declarat că văzut documentul.

Casa Albă a negat imediat faptul că Trump i-a cerut lui Comey să renunţe la acea investigaţie – o mişcare care ar putea fi considerată o obstrucţie la adresa justiţiei, o infracţiune criminală.

Ştirea a fost publicată după o săptămână de cutremure la Washington, care a început cu concedierea lui Comey în 9 mai şi a continuat cu o întâlnire în 10 mai între Trump şi mai mulţi oficiali ruşi, printre care ministrul rus de externe Serghei Lavrov - în urma căreia preşedintele american a fost acuzat că a divulgat ruşilor informaţii secrete furnizate de un aliat al SUA – acuzaţii de asemenea negate de Casa Albă.

Conform celor mai recente rapoarte media, memorandumul lui Comey ar arăta că Trump i-a cerut să renunţe la investigaţia FBI asupra lui Flynn, după ce acesta a fost concediat pentru inducerea în eroare a vicepreşedintelui Mike Pence în legătură cu discuţiile sale cu ambasadorul rus în SUA.

“Sper că puteţi renunţa [la anchetă], să îi daţi pace lui Flynn... Este un băiat bun”, ar fi declarat Trump, conform documentului lui Comey.

Sally Yates, fost Procuror General interimar, a depus mărturie săptămâna trecută, susţinând că a avertizat Casa Albă că Flynn fusese compromis de contactele sale cu Rusia şi că putea fi vulnerabil la şantaj.

New York Times a precizat că James Comey ar fi documentat conversaţiile cu Trump pentru a lăsa “urme” a presupusei presiuni venite din partea lui Trump în privinţa investigaţiei FBI asupra presupusei interferări a Moscovei cu alegerile prezidenţiale din SUA şi a asupra posibilelor legături între Kremlin şi foşti consilieri ai lui Trump.

În timpul campaniei prezidenţiale americane de anul trecut, lideri ai Partidului Democrat au lansat teoria că Donald Trump ar fi fost implicat în relaţii ilegale cu Kremlinul. Campania democrată a produs o serie de zvonuri şi articole în presa mainstream - în principal în Washington Post, ziar cunoscut pentru legăturile sale cu CIA - şi New York Times.

Cu toate acestea, FBI a anunţat că nu a găsit dovezi ale implicării lui Trump în relaţii ilegale cu Kremlinul. Însă campania democrată a făcut o victimă la începutul mandatului lui Trump - consilierul de securitate naţională, gen Michael Flynn care a fost demis din motive aparent legate cu o relaţie cu Kremlinul - însă detaliile cazului sunt extrem de neclare.

Conform Associated Press fostul director FBI James Comey este dispus să depună mărturie privind conversaţiile sale cu Trump, dar că doreşte să facă acest lucru în public şi nu în cadrul unei audieri private, după cum au sugerat câteva comitete congresionale.

Deşi este neclar cum au obţinut informaţiile, atât Associated Press cât şi New York Times au susţinut că, în timpul întâlnirii sale în Biroul Oval cu James Comey, Trump le-a cerut vicepreşedintelui Mike Pence şi procurorului general Jeff Sessions să părăsească încăperea înainte să discute cu directorul FBI despre investigaţia asupra lui Flynn.

New York Times a mai precizat că în timpul întâlnirii în Biroul Oval cu James Comey, Trump a condamnat o serie de scurgeri informaţionale guvernamentale către mass media şi a declarat că directorul FBI ar trebui să ia în considerare urmărirea penală a reporterilor pentru publicarea de informaţii secrete.

Casa Albă a declarat că rapoartele media privind memorandul lui Comey “nu reprezintă o descriere adevărată sau corectă a conversaţiei dintre preşedinte şi Comey... Preşedintele nu i-a cerut niciodată lui Comey sau altcuiva să pună capăt vreunei investigaţii”.

Atât în tabăra democrată cât şi cea republicană au apărut semnale de alarmă în legătură cu rapoartele media legate de Comey, Flynn şi Trump. Unii republicani chiar au cerut să vadă memorandumul lui Comey.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe