Trump îşi anulează prezenţa la Davos. Invocă blocajul parţial al administraţiei federale

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Chip Somodevilla/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat joi că îşi anulează călătoria de luna aceasta la Davos, Elveţia, în condiţiile în care administraţia federală continuă să fie parţial închisă.

„Am avut intenţia să merg şi să vorbesc în faţa comunităţii financiare internaţionale, la Davos. Această intenţie este încă valabilă, însă dacă blocajul administraţiei continuă, nu mă voi duce”, a declarat el reporterilor, joi dimineaţă.

Dar, ulterior, tot joi, Trump şi-a anulat în mod oficial călătoria, anunţând decizia pe Twitter.

„Anulez cu respect călătoria mea foarte importantă la Davos, Elveţia pentru Forumul Economic Mondial. Cele mai sincere salutări şi scuze [Forumului]”, a mai susţinut el.

Forumul Economic Mondial aduce împreună lideri politici şi economici din întreaga lume şi începe în 22 ianuarie la Davos.

În condiţiile în care administraţia federală este blocată de aproximativ 20 de zile consecutive, Trump a declarat, în timpul unei vizite în Texas, că şi-ar putea folosi puterile de urgenţă pentru a evita Congresul şi pentru a finanţa un zid de-a lungul graniţei cu Mexicul, potrivit Deutsche Welle.

Trump doreşte 5,7 miliarde de dolari pentru a construi controversatul zid. Până acum, democraţii din Congresul SUA s-au opus acestui plan.

„Putem declara o stare de urgenţă naţională. Nu ar trebui să fim nevoiţi să facem acest lucru. Este vorba doar de bun simţ”, a precizat preşedintele american reporterilor.