Trump nominalizează un critic al instituţiilor globale să conducă Banca Mondială

David Malpass
David Malpass (Mario Tama/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a afirmat miercuri că World Bank Group ar trebui să fie condus de David Malpass, un oficial la Trezoreria Statelor Unite - susţinător al lui Trump şi critic al instituţiilor multilaterale - care a promis că va continua reforme “pro-dezvoltare” în ceea ce priveşte creditorul global, potrivit Reuters.

Nominalizarea lui Malpass de către Trump va fi supusă votului comitetului director al Băncii Mondiale şi s-ar putea confrunta cu o serie de contracandidaţi din rândul celorlalte 188 de ţări membre ale instituţiei financiare globale.

SUA este cel mai mare acţionar, deţinând 16% din puterea de votare a băncii, şi în mod tradiţional a ales preşedintele băncii. Totuşi, Jim Yong-kim, care a demisionat din funcţia de preşedinte al Băncii Mondiale la 1 februarie, a avut pretendenţi din Columbia şi Nigeria în 2012.

Nominalizarea lui Malpass semnalează faptul că administraţia Trump doreşte o priză mai puternică asupra Băncii Mondiale. Malpass a fost consilier economic în campania electorală a lui Trump în 2016.

Malpass, subsecretar al Trezoreriei pentru afaceri internaţionale, funcţie prin care monitorizează rolul SUA în Banca Mondială şi în Fondul Monetar Internaţional, a criticat aceste instituţii pentru că au devenit tot mai mari, mai “intruzive” şi mai “fortificate”.

De asemenea, Malpass a insistat ca Banca Mondială să reducă creditele acordate Chinei, despre care susţine că este prea bogată pentru astfel de ajutoare şi împovărează ţările mai sărace cu datorii imense în cadrul eforturilor de a materializa proiectul de infrastructură Centura şi Drumul – care este considerat de unele ţări şi unii analişti un instrument de consolidare a influenţei Chinei pe plan global.

Anul trecut, ca parte a unei majorări de capital a Bancii Mondiale în valoare de 13 miliarde de dolari, Malpass aăarticipat la negocierea unor reforme care vizează redirecţionarea resurselor către ţările mai sărace şi reducerea creditelor spre China.

“El a insistat ca finanţările să fie concentrate pe locuri şi proiecte care au mare nevoie de ajutor, vizând inclusiv oameni care locuiesc în sărăcie extremă”, a susţinut Trump la Casa Albă când a anunţat alegerea lui Malpass.

Malpass a precizat că la Casa Albă va depune eforturi pentru a implementa aceste reforme şi se va concentra pe împuternicirea economică a femeilor.

“Sunt foarte optimist că vom putea obţine progrese în generarea de creşteri [economice] în străinătate, lucru care ne va ajuta să combatem sărăcia extremă şi să creăm oportunităţi economice în lumea aflată în curs de dezvoltare”, a afirmat Malpass.

Malpass va continua să participe la negocierile comerciale dintre SUA şi China, în timp ce îşi desfăşoară campania pentru preşedinţia Băncii Mondiale. El va face parte dintr-o delegaţie care va călători săptămâna viitoare la Beijing pentru discuţii comerciale suplimentare, a declarat un înalt oficial al administraţiei Trump.

Dar, în condiţiile în care agenda comercială a lui Trump “America First” (America pe primul loc) şi războiul tarifar cu China afectează multe economii în curs de dezvoltare, unii experţi susţin că, de fapt, candidatura lui Malpass va fi greu acceptată.

“David Malpass va trebui să depună eforturi pentru a convinge alţi acţionari că este pregătit să păşească dincolo de declaraţiile anterioare referitoare la agenda Băncii Mondiale”, a afirmat Scott Morris, fost oficial pentru dezvoltare financiară la Trezoreria SUA care în prezent este membru senior al think tank-ului Centrul pentru Dezvoltare Globală din Washington.

Morris a susţinut că printre lucrurile la care trebuie să lucreze Malpass se numără şi rolul Băncii Mondiale în finanţarea activităţilor privind schimbarea climatului şi “necesitatea unei colaborări constructive cu China”.

Prin nominalizarea lui Malpass cu o zi înainte ca conducerea Bancii Mondiale să înceapă un proces de nominalizare lung de o lună, Trump ar putea descuraja apariţia altor candidaţi.

Malpass va onora standardele şi obligaţiile băncii, inclusiv iniţiativele de combatere a schimbării climatului, a declarat un înalt oficial al administraţiei Trump.

Dacă fi votat, Malpass îl va înlocui pe Kim, un fizician şi fost preşedinte universitar care a demisionat cu trei ani înaintea expirării mandatului său pentru a se alătura fondului privat de investiţii în infrastructură Global Infrastructure Partners. Kim nu a fost de acord cu Trump în problema schimbării climatului, practic suspendând finanţarea de către Banca Mondială a proiectelor de energie pe bază de cărbune.

Malpass a îndeplinit funcţii în Trezoreria SUA şi în Departamentul de Stat american în timpul administraţiilor preşedinţilor Ronald Reagan şi George H.W. Bush şi la banca de investiţii Bear Stearns, unde a fost economist şef înainte de prăbuşirea instituţiei în 2008.