Trump promite o “pedeapsă severă” dacă saudiţii l-au ucis pe jurnalistul Khashoggi

Donald Trump
Donald Trump (Saul Loeb/Getty Images)

Ca urmare a presiunilor din partea Congresului SUA, preşedintele Donald Trump a promis o “pedeapsă severă” împotriva Arabiei Saudite dacă se va dovedi că reporterul dispărut de la Washington Post, Jamal Khashoggi, a fost ucis în consulatul saudit din Istanbul. Trump a făcut remarcile în timpul unui interviu care va fi difuzat duminică noaptea, potrivit site-ului de ştiri Zero Hedge.

“Nimeni nu ştie” dacă sunt implicaţi oficiali saudiţi, iar aceştia “neagă vehement” acest lucru, a declarat Trump, potrivit unui extras din interviul acordat emisiunii “60 Minutes” de la CBS News. “Situaţia este analizată cu foarte mare atenţie. Vom fi foarte supăraţi şi nemulţumiţi dacă s-a întâmplat acest lucru”.

“Vom clarifica situaţia şi se va aplica o pedeapsă severă”, a afirmat preşedintele, notând că saudiţii au negat faptul că au fost implicaţi în dispariţia jurnalistului Khashoggi atunci când ginerele său Jared Kushner a discutat cu prinţul moştenitor al Arabiei Saudite. Dar Trump a afirmat că ţara ar putea totuşi să fie responsabilă şi că o investigaţie este în derulare. “Ar putea fi ei? Da”, a declarat liderul american.

Khashoggi, un critic saudit al regimului care a scris pentru Washington Post, a dispărut după ce a intrat în Consulatul saudit din Istanbul, în 2 octombrie, pentru a ridica un document necesar pentru căsătoria sa cu o cetăţeană turcă. În opinia oficialilor turci, jurnalistul a fost ucis în Consulat şi dezmembrat acolo.

Ziarul turcesc pro-guvernamental Sabah Daily a raportat sâmbătă că investigaţia Turciei asupra dispariţiei lui Khashoggi a scos la iveală înregistrări făcute pe Apple Watch, care aparent ar indica că el a fost torturat şi ucis. Raportul a fost publicat după ce o delegaţie din Arabia Saudită a sosit în Turcia pentru o investigaţie comună asupra dispariţiei jurnalistului.

“Momentele în care a fost interogat, torturat şi ucis Khashoggi au fost înregistrate în memoria Apple Watch”, a susţinut publicaţia, adăugând că ceasul a fost sincronizat cu iphone-ul său, pe care logodnica îl avea asupra sa în faţa Consulatului. Ziarul a mai precizat că agenţi de informaţii saudiţi au realizat, după ce jurnalistul a murit, că ceasul ar fi înregistrat scenele şi au folosit amprenta presupusei victime pentru a debloca dispozitivul, ştergând unele fişiere, dar nu pe toate. Înregistrările au fost descoperite ulterior pe telefonul său, potrivit sursei citate.

Potrivit Zero Hedge, luând în considerare faptul că Turcia a forţat de prea multe ori realitatea pentru a-şi atinge obiectivele şi ambiţiile politice – precum puciul “eşuat” din 2016 – orice versiune oficială turcă a evenimentelor, în special cea bazată pe “surse” şi fără dovezi, ar trebui privită cu precauţie.

Poate din acest motiv, în ciuda retoricii amplificate, Trump încă ezită. În interviul său la emisiunea 60 Minutes, preşedintele american a precizat că noile acţiuni nu ar trebui să pericliteze contractele pentru echipamente militare ce au fost încheiate între saudiţi şi companii precum Boeing, Lockheed Martin şi Raytheon, precizând că vor fi puse în pericol locuri de muncă.

“Miza este mare. Poate şi pentru că acest bărbat este jurnalist. Veţi fi surprinşi să mă auzit spunând acest lucru, dar este groaznică şi dezgustătoare această situaţie, dacă se va dovedi că este într-adevăr aşa”, a afirmat Trump, făcând referire la posibila asasinare a lui Khashoggi.

După cum a precizat Bloomberg, ezitarea lui Trump de a lua măsuri împotriva Regatului reflectă legăturile strânse dintre Casa Albă şi liderul de facto al Arabiei Saudite, prinţul moştenitor Mohammed bin Salman. De asemenea, reflectă şi acordul tacit al administraţiei Trump pentru alte acţiuni saudite ce au fost condamnate pe plan internaţional.

Implicarea saudiţilor în războiul din Yemen nu a atras condamnările lui Trump sau ale Congresului SUA. În timpul mandatului lui Trump, SUA a continuat să susţină – cu suport logistic şi arme – campania saudită de bombardamente desfăşurată împotriva rebelilor Houthi din Yemen, campanie în care au fost ucişi mii de civili.

Între timp, pe măsură ce unii senatori fac presiuni pentru aplicarea de sancţiuni împotriva saudiţilor în cazul în care se va dovedi că sunt adevărate acuzaţiile privind asasinarea jurnalistului, Trump a declarat doar că va lua măsuri nespecificate.

Arabia Saudită susţine că jurnalistul a plecat din clădirea Consulatului, în timp ce Turcia a afirmat că deţine dovezi, până acum nedezvăluite, că acesta a fost torturat şi ucis în clădirea Consulatului. Nu s-a stabilit încă ce s-a întâmplat cu adevărat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe