Trump promite un acord comercial “fenomenal” cu Londra după Brexit

Preşedintele american Trump şi premierul britanic May la o conferinţă comună de presă în Londra, 4 iunie 2019
Preşedintele american Trump şi premierul britanic May la o conferinţă comună de presă în Londra, 4 iunie 2019 (Mandel Ngan/AFP/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump a continuat marţi vizita de stat în Marea Britanie având întâlniri cu premierul britanic Theresa May şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din ambele ţări, potrivit Deutsche Welle.

La o conferinţă de presă ce a avut loc după discuţiile private de la sediul guvernului din Londra, atât Trump cât şi May au subliniat angajamentul lor pentru un acord comercial bilateral “fenomenal” după ce Marea Britanie va ieşi din Uniunea Europeană, termen stabilit acum pentru luna octombrie a acestui an.

“Există un potenţial enorm în acest acord comercial, aş spune probabil că e de două sau chiar trei ori mai mult decât ce facem în prezent”, a precizat Trump.

Întrebat de un reporter dacă Serviciul Naţional pentru Sănătate al Marii Britanii (NHS) ar putea de asemenea să fie supus unei dezbateri într-un acord comercial viitor, Trump a răspuns: “Cred că totul este pe masă”.

Premierul Theresa May a lăudat relaţia specială “preţioasă şi profundă” dintre SUA şi Marea Britanie, însă a recunoscut că are câteva neînţelegeri cu Trump, în ceea ce priveşte Iranul sau schimbarea climatului.

Aceasta va fi ultima întâlnire dintre cei doi ănalt oficiali, deoarece May va demisiona în 7 iunie. Totuşi, anterior, când a sosit la reşedinţa premierului, Trump i-a declarat lui May că ar trebui să mai rămână în "zonă".

Trump “crede într-adevăr în Brexit”

Înaintea vizitei în Marea Britanie, Trump a susţinut că aceasta ar trebui să renunţe la perspectiva unei ieşiri curate din UE, în cazul în care nu va putea fi obţinut acordul dorit de Londra.

De asemenea, Trump şi-a relaxat criticile la adresa lui May pentru modul în care a gestionat Brexitul, susţinând că istoria îşi va aminti cu drag de ea în cazul în care Marea Britanie va ieşi cu succes din UE.

“Sunteţi o profesionistă uimitoare şi o persoană care îşi iubeşte ţara foarte mult”, a declarat Trump. “Poate că nu vi se va acorda creditul pe care îl meritaţi”.

Nigel Farage, liderul noului Partid Brexit, care a câştigat 29 de locuri în Parlamentul UE în alegerile europene din luna mai, s-a întâlnit ulterior cu Trump la reşedinţa ambasadorului american. După discuţii, Farage a scris pe Twitter că a avut o “întâlnire bună” cu Trump, precizând că acesta este îngrijorat de durata lungă necesară finalizării Brexitului.

“El crede în mod absolut în Brexit, consideră că ţara trebuie să facă acest lucru şi este îngrijorat că [procesul] durează o perioadă foarte lungă”, a afirmat Farage în emisiunea sa de la radio LBC.

Trump optimist în privinţa disputei cu Huawei

De asemenea, Trump şi May au discutat despre China, liderul american respingând aluziile că SUA ar putea limita schimbul de informaţii cu Marea Britanie din cauza temerilor că gigantul chinez în telecomunicaţii Huawei ar putea avea un rol în construirea reţelei britanice 5G.

Administraţia preşedintelui Donald Trump i-a îndemnat pe aliaţii SUA să nu folosească tehnologia mobilă şi echipamentele de ultimă generaţie ale Huawei Technologies Co Ltd., deoarece acestea ar putea permite Chinei să spioneze comunicaţiile şi datele sensibile. Huawei a negat că este, sau că ar putea fi, un instrument de spionaj pentru regimul comunist chinez.

Trump a afirmat că este convins că se va ajunge la un acord în ceea ce priveşte situaţia companiei Huawei.

Preşedintele american a provocat deja agitaţie înainte să ajungă în Marea Britanie, postând pe Twitter din Air Force One că primarul londonez Sadiq Khan, care l-a criticat în mod deschis pe Trump, este un “ratat de zile mari”.

Comentariile au fost făcute cu o zi înainte ca Trump să ia ceaiul cu prinţul Charles şi să participe la o cină de stat găzduită de Regina Elisabeta a II-a.

“Carnavalul rezistenţei”

Marţi a avut loc una dintre cele mai mari demonstraţii din Marea Britanie împotriva unui lider străin, la “Carnavalul rezistenţei” din centrul Londrei. Zeci de mii de activişti pentru mediu, susţinători ai drepturilor femeilor şi manifestanţi anti-rasism au ieşit pe străzi pentru a-şi exprima nemulţumirea faţă de politicile lui Trump.

Liderul laburiştilor britanici, Jeremy Corbyn, care nu a participat la cina de stat de luni în semn de protest, a condamnat comentariile lui Trump referitoare la primarul Londrei şi i-a cerut liderului american şi delegaţiei sale să promoveze “o lume în care există pace şi dezarmare”.

La conferinţa de presă cu May, Trump a minimalizat protestele, afirmând că este vorba de un “grup foarte mic de oameni” şi descriindu-l pe Corbyn că ar fi “un fel de forţă negativă”.

Renumitul balon cu “bebeluşul Trump” şi-a făcut de asemenea apariţia în faţa sediului în care preşedintele american s-a întâlnit cu premierul.

“Încercăm să îi reamintim preşedintelui că nu este dorit în această ţară”, a afirmat unul dintre creatorii balonului, Leo Murray.