Trump s-ar pregăti să lovească UE cu tarife de miliarde USD

Preşedintele american Donald Trump
Preşedintele american Donald Trump (Nicholas Kamm/AFP/Getty Images)

Washingtonul se pregăteşte să anunţe impunerea de tarife pentru bunuri din Uniunea Europeană în valoare de miliarde de euro, în urma unui raport confidenţial al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, care tocmai a fost scurs în presă vineri, relatează Politico, citând patru oficiali anonimi ai UE.

Potrivit acestora, OMC a decis vineri în favoarea SUA într-un caz împotriva Airbus, punând capăt unei dispute transatlantice de lungă durată între cei mai mari producători de aeronave din lume.

SUA nu reprezintă prima contestaţie împotriva Airbus, o hotărâre anterioară a fost publicată în aprilie, care a constatat că Airbus a beneficiat de subvenţii ilegale de stat.

Decizia va deschide posibilitatea ca Donald Trump să aplice tarife la mărfurile care variază de la brânză la componente de aeronave.

Un oficial a spus că SUA a câştigat dreptul de a încasa între 5 miliarde şi 8 miliarde de euro venituri tarifare. Un altul este de părere că suma maximă este mai aproape de 10 miliarde USD.

Vestea este proastă pentru UE, care este deja angajată într-un război tarifar cu SUA.

Marţi, preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnalat o abordare agresivă a dosarului comerţului transatlantic, numindu-l pe Phil Hogan, un fermier irlandez, pentru portofoliul care va conduce negocierile comerciale cu Washington-ul.

Washingtonul a indicat că va aplica tarife dacă va câştiga cazul la Geneva şi a pregătit o listă cuprinzând exporturi UE în valoare de aproximativ 21 miliarde USD, din care pot alege.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Economie