Trump şi Xi Jinping acceptă un “armistiţiu” de 90 de zile în războiul lor comercial

Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping
Preşedintele american Donald Trump (st) şi omologul său chinez Xi Jinping (Nicolas Asfouri/AFP/Getty Images)

Casa Albă a declarat că preşedintele american Donald Trump şi omologul său chinez, Xi Jinping, au convenit ca o perioadă de 90 de zile să “înceteze focul” în cadrul războiului lor comercial tot mai intens, cele mai mari două economii ale lumii încercând să evite amplificarea situaţiei, potrivit RFE/RL.

Într-o declaraţie publicată sâmbătă, Casa Albă a susţinut că Washingtonul a fost de acord să nu crească tarifele asupra importurilor chineze în ianuarie 2019.

Potrivit declaraţiei, recent implementatele tarife de 10% asupra unor importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari vor rămâne neschimbate.

Wang Shouwen, adjunct al ministrului chinez al Comerţului, a mai precizat că cei doi lideri au decis să nu impună noi tarife asupra altor importuri.

Acordul a fost încheiat după o cină de peste 2 ore între Trump şi Xi Jinping care a avut loc în marja summitului G20 din Argentina.

Conflictul comercial a izbucnit în acest an după ce Trump a aplicat tarife la importuri chineze în valoare de peste 250 miliarde de dolari, vizând oţel, bunuri de consum şi alte produse. China a răspuns cu propriile tarife la unele importuri americane – deşi la o valoare mult mai mică decât tarifele aplicate de SUA - care au vizat soia, automobile şi gaz natural lichefiat.

Tarifele au provocat nesiguranţă pe pieţele financiare şi în lanţurile de aprovizionare internaţionale.