Trump sugerează criticilor Rusiei să îşi mute atenţia către China

Preşedintele american Donald Trump.
Preşedintele american Donald Trump. (Alex Wong/Getty Images)

Preşedintele american Donald Trump i-a sfătuit sâmbătă pe toţi cei care se concentrează doar pe politica Rusiei să acorde atenţie şi Chinei, notând că Washingtonul va fi capabil să găsească o limbă comună cu toţi.

“Toţi nechibzuiţii care sunt atât de concentraţi doar pe Rusia ar trebui să înceapă, de asemenea, să se uite şi în altă direcţie, înspre China. Dar în cele din urmă, dacă suntem inteligenţi, duri şi bine pregătiţi, ne vom înţelege bine cu toată lumea!”, a precizat Trump pe Twitter.

Trump şi Putin s-au întâlnit la primul summit oficial bilateral în 16 iulie în Helsinki, Finlanda, unde au avut o conversaţie privată, urmată de o întâlnire mai largă. Liderii au discutat despre criza siriană, situaţia din Ucraina, proliferarea nucleară şi presupusul amestec al Rusiei în alegerile prezidenţiale americane din 2016.

Oficiali americani au acuzat în repetate rânduri Rusia de interferare cu alegerile de acum 2 ani, iar o echipă a procurorului special Robert Mueller investighează presupusa colaborare dintre Moscova şi campania prezidenţială a lui Trump. Oficiali ruşi de top şi preşedintele Trump au negat în repetate rânduri aceste acuzaţii.

Preşedintele american a caracterizat deseori ancheta lui Mueller privind Rusia drept o “vânătoare de vrăjitoare” care, în mai bine de un an, nu a produs nicio dovadă privind presupusa colaborare.

Între timp, referirea lui Trump la China a fost făcută pe fondul războiului comercial tot mai intens dintre cele două ţări. Disputa tarifară sino-americană a început după ce Washingtonul a impus tarife piperate la importurile de oţel şi aluminiu şi după ce a interzis exporturile către compania de telecomunicaţii chineză ZTE, care a încălcat o serie de sancţiuni impuse de SUA împotriva Iranului şi Coreei de Nord. Dar, în cele din urmă, după negocieri intense Departamentul Comerţului a suspendat interdicţia.

Departamentul a precizat că a ridicat interdicţia la scurt timp după ce ZTE a depozitat 400 milioane de dolari într-un cont al unei bănci americane ca parte a înţelegerii încheiate cu administraţia de la Casa Albă. Practic interdicţia a fost înlocuită cu o nouă amendă în valoare de 1 miliard de dolari şi cerinţa de schimbare a echipei de conducere a ZTE.

Washingtonul şi Beijingul s-au taxat reciproc cu tarife la unele importuri de produse americane şi chineze în valoare de miliarde de dolari. Săptămâna trecută, Biroul Reprezentantului SUA pentru Comerţ a anunţat că a finalizat o listă cu noi tarife de 25% pentru importuri chineze în valoare de 16 miliarde de dolari, iar Agenţia americană pentru Vamă şi Protecţia Frontierei ar trebui să înceapă să colecteze noile tarife în 23 august.

China a răspuns la o majorare tarifară propusă [de către SUA] de la 10 la 25% pentru importuri chineze în valoare de 200 miliarde de dolari, ameninţând că va impune tarife de până la 25% la unele importuri americane în valoare de 60 miliarde de dolari.

De asemenea, recent Beijingul a avertizat că va lua contramăsurile necesare pentru a-şi proteja drepturile şi interesele legitime, în cazul în care SUA va continua să crească tarifele la produsele chineze.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe