Trump, supărat, părăseşte summitul NATO înainte de termen după publicarea unui clip cu lideri occidentali care îl ridiculizau

Donald Trump
Donald Trump (Nicholas KammAFP via Getty Images)

O scurgere, de către Canadian Broadcasting Corporation, a unui clip care îi arăta pe Justin Trudeau, Emmanuel Macron şi Boris Johnson pe un microfon deschis, ridiculizându-l pe preşedintele Donald Trump la summitul aniversar a 70 de ani de la înfiinţarea NATO, pare să fi făcut o situaţie diplomatică deja tensionată de-a dreptul insuportabilă.

La scurt timp după ce Trump le-a spus reporterilor că Trudeau este „cu două feţe” ca răspuns la întrebări despre videoclipul CBC, care se presupune că a fost şi o referire la istoria incidentului în care poze ale premierului canadian dat cu cremă neagră pe faţă au apărut în public în timpul campaniei electorale canadiene, Trump a replicat că nu va organiza o conferinţă de presă programată pentru a încheia summit-ul NATO, menţionând că a vorbit în mod repetat reporterilor la întâlnirile cu liderii mondiali din ultimele două zile şi că va părăsi devreme summitul NATO, îndreptându-se către Washington la sfârşitul reuniunilor zilei.

NATO a înregistrat progrese majore în ultimii trei ani. Ceilalţi membrii au acceptat să plătească 130 de miliarde de dolari pe an şi, până în 2024, cifra va fi de 400 de miliarde de dolari. NATO va fi mai puternică şi mai bogată ca niciodată.

Tocmai am terminat întâlnirile cu Turcia şi Germania. Mă îndrept acum către o întâlnire cu ţările care şi-au îndeplinit obiectivele de 2%, urmate de întâlniri cu Danemarca şi Italia.

Când întâlnirile de astăzi se vor termina, mă voi întoarce la Washington. Nu vom ţine o conferinţă de presă la închiderea summitului NATO, deoarece am ţinut multe în ultimele două zile. Drum bun tuturor!

Trump a emis o ameninţare voalată pentru colegii săi din NATO, pe care i-a criticat în mod repetat, spunând că dacă refuză să plătească cotele asumate, îi va „prinde pe comercial”, sugerând că războiul comercial se va extinde în curând la mai multe naţiuni membre NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe