Trump susţine că ar fi vrut să-l asasineze pe Bashar al Assad, gen Mattis s-ar fi opus

Donald Trump
Donald Trump (Getty Images)

Într-o confesiune fără precedent pentru un preşedinte american aflat în funcţie, Donald Trump a uimit marţi dimineaţă un grup de moderatori de ştiri spunând că ar fi intenţionat să-l asasineze pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

„Aş fi preferat să-l scot pe [Assad]. Am avut totul pregătit. Mattis n-a vrut să o facă”, a spus Trump într-un interviu larg cu Fox & Friends. Întrebarea despre o asemenea intenţie a administraţiei a persistat în ultimii ani de război din Siria, după ce Bob Woodward a raportat pentru prima dată în 2018 că Donald Trump a reflectat la această idee.

La vremea respectivă, Trump a negat cu vehemenţă: „Nu, nici măcar nu am reflectat niciodată la ea, nici nu ar fi fost luată în considerare şi nu ar fi trebuit să apară în carte”, afirmase el anterior.

Dar Trump a descris întâmplător marţi că, de fapt, luase ideea în considerare serios, dar a fost oprit de secretarul Apărării, la acea vreme generalul Jim Mattis, Trump adăugând despre el că „era un general cu merite foarte mari”.

Gazdele de la Fox au urmat rapid, întrebând dacă Trump „regretă” faptul că nu l-a eliminat pe Assad. Trump a răspuns:

„Nu, nu regret asta. Aş fi putut trăi în ambele cazuri. Am considerat [Assad] cu siguranţă că nu este o persoană bună. Am avut o oportunitate să-l elimin, dar Mattis a fost împotrivă”.

Cu toate acestea, având în vedere că armata rusă a devenit adânc înrădăcinată în Siria din 2015 şi, din moment ce Putin a promis că nu va permite Occidentului să-şi finalizeze presiunea pentru schimbarea regimului, ne întrebăm cât de exact este Trump când afirmă că „a avut o oportunitate să-l elimine”.

Administraţia Trump a bombardat Siria în două ocazii, după ce regimul Assad a fost acuzat că ar fi folosit armele chimice - iar atacul din 2018 a implicat peste 100 de rachete de croazieră Tomahawk. În primă instanţă, în aprilie 2017, fiica sa Ivanka ar fi influenţat decizia.

NBC a raportat în aprilie 2017: decizia lui Donald Trump de a bombarda Siria a fost influenţată de fiica sa, Ivanka, fiind „revoltată” de presupusul atac cu arme chimice din ţară, a declarat unui ziar britanic unul dintre fiii preşedintelui.

Politica administraţiei Trump faţă de Siria este una dintre cele mai inconsecvente ale SUA. Pe de o parte Trump a promis că va „aduce trupele acasă”, în timp ce, mai recent, Donald Trump menţine controlul asupra unei zone vaste de câmpuri petroliere siriene, blocând capacitatea de relansare economia a Siriei măcinate de război civil.